Građani u BiH i dalje najviše vjeruju medijima i novinarima, a najmanje političarima, političkim strankama i institucijama vlasti, rezultati su istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2015. godini – uporedni izvještaj 2009-2015”.

Predsjednica Udruženja BH novinari Milkica Milojević rekla je da postepeno raste povjerenje u medije i da 90 odsto građana smatra da ni pod kakvim uslovima i ni u kom slučaju nije opravdan napad na novinare.

“Naročito je prisutno to da građani iz Federacije BiH sve više vjeruju medijima i novinarima iz Republike Srpske”, rekla je Milojevićeva pred početak prezentacije rezultata istraživanja u Klubu novinara Banjaluka.

Ona se osvrnula i na buran period i učestale napade na medije i novinare proteklih godinu dana u BiH, ali i u svijetu, te naglasila da je neophodna veća solidarnost novinara, kao i njihovo sindikalno organizovanje.

Najveći broj ispitanika smatra da je sloboda medija u BiH malo ili nikako prisutna, a kao najveći problem tog “ropstva” građani BiH vide u političkoj i finansijskoj zavisnosti medija.

Najveći kršioci medijskih prava upravo su političari, a 88,6 posto ispitanika smatra neprihvatljivim napade na novinare i medijske kuće. Anketa je pokazala da veliki broj građana u BiH smatra da je zahtjev za uvođenje javnog servisa na hrvatskom jeziku zapravo politički zahtjev HDZ-a, koji na taj način želi da kontroliše javni servis u BiH.

Profesor na Banjaluka koledžu Mladen Mirosavljević dodao je da građani, osim novinarima, najviše vjeruju i vjerskim organizacijama.

“S druge strane, kada treba da ocijene slobodu medija, građani tvrde da je ta sloboda mala ili nikakva, što je kontradiktorno, jer kako možete vjerovati nekome ko ne uživa nikakvu slobodu”, rekao je Mirosavljević.

Prezentacija rezultata istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2015. godini – uporedni izvještaj 2009-2015” organizovana je povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija.

(mondo.ba, SRNA)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest