Predstavljeni rezultati istraživanja “Mediji u BiH 2015: medijske slobode, profesionalizam i izazovi”

Danas je u Sarajevu upriličena press konferencija povodom obilježavanja 3. maja – Svjetskog dana slobode medija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja “Mediji u BiH 2015: medijske slobode, profesionalizam i izazovi”.

Istraživanje je provedeno od 25.3. do 14.4.2015. godine sa ciljem utvrđivanja stavova građana o medijskim slobodama u BiH i povjerenju u medije, političkim pritiscima i napadima na novinare, funkcioniranju i opstanku javnih servisa u BiH, rješavanju zahtjeva o uspostavi kanala na hrvatskom jeziku, kao i o drugim relevantnim problemima sa kojima se suočava bh. medijska zajednica.

Na predstavljanju rezultata istraživanja, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić izjavila je da 80,6 posto bh. građana najviše vjeruju medijima, potom vjerskim zajednicama i nevladinom sektoru.

Rudić je istakla da je povjerenje građana u medije poraslo u odnosu na prošlu godinu, te da je uvrđeno da najmanje građana vjeruje političarima – 26,8 posto ispitanika, a što je također više nego 2014.

Profesor Filozofskog fakuteta u Tuzli Enes Osmančević istakao je da ljudi danas primaju, obrađuju i odašilju sve više informacija, i postavlja se pitanje da li ćemo u takvoj neselektivnoj ponudi informacija umjesto bolje obavještenog imati zbunjeno stanovništvo.

Konferenciju su organizovali Udruženje/udruga BH novinari i Fondacija Fridrih Ebert.

 

 fesbhn1  fesbhn2  fesbhn3

 

Rezultati istraživanja (PPT)

ppt

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest