alt

Nedostatak političke volje glavna je prepreka sprovedbi procesa digitalizacije i naplate RTV pretplate, složili su se učesnici i gosti debate koja je 20.4. održana u Mediacentru Sarajevo.

Javna debata “Šta čeka javni RTV servis u BiH”, održana u okviru programa koji četvrtu godinu zaredom realiziraju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, privukla je veliku pažnju posjetilaca. U punoj sali Mediacentra, panelisti i gosti su razgovarali o procesu digitalizacije i naplate RTV pretplate kao najvećim problemima s kojima se trenutno suočava institucija javnog RTV servisa u Bosni i Hercegovini.

Debata je počela prikazivanjem isječka iz dokumentarnog filma “The Lost Signal of Democracy”, koji govori o slučaju javne radiotelevizije u Grčkoj koja je prije dvije godine, odlukom Vlade, zatvorena, nakon čega je moderatorica Borka Rudić iz Udruženja/Udruge BH novinari otvorila diskusiju citatom iz filma: Gušimo li se u očaju?

Hanka Vajzović, zamjenica predsjedavajućeg Komisije za promet i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH u uvodu u problem rekla je da krivica za kašnjenje procesa digitalizacije leži i na političarima, ali i na javnim i privatnim emiterima. “Mnogo toga je rezultiralo lošim programom javnih servisa koji bi trebali biti na usluzi građanima ove zemlje. Javni servisi nemaju samo problem sa digitalizacijom, već i sa problemima finansiranja i naplate RTV takse, što direktno utiče na kvalitet programa. S druge strane, nepostojanje političke volje da se ovi problemi riješe vodi ka zaključku da je mnogima u interesu da se javni emiteri ugase.”

“Digitalizacija je sada isključivo političko pitanje”, naglasila je Helena Mandić,direktorica sektora za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije. Mandić je naglasila da su za provođenje digitalizacije svi mogući rokovi probijeni, da su tehnički i stručni uvjeti tu ali da je sada sve u rukama političara. “Prvi rok prelaska na digitalni sistem emitiranja bio je 1.12. 2011. godine i bilo je potrebno nekoliko godina da se sastavi interresorna radna grupa. Vrijeme je da se javni servis rekonstruira, međutim, bojim se da neće biti političke volje koja će dovesti do toga i da rok (17. juni) neće biti produžen”.

Govoreći o tome šta će biti nakon 17. juna, Mandić je navela da neće doći prestanka emitiranja programa sve dok ga ne pokrije signal iz susjednih zemalja, te da će kablovski operateri imati obavezu emitiranja javnih servisa i ostalih stanica koje proizvode program na teritoriji kablovskih operatera.

Enes Osmančević, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, smatra da političkim strankama koje rade na nacionalnom razdvajanju odgovara situacija u kojoj se nalazi RTV servis. “Obaveza javnih servisa je da proizvode demokraciju što mnogim političkim strankama ne odgovara. U našoj zemlji je na snazi tendencija partijske, oligarhijske svijesti. Takvoj svijesti ne treba pluralizam, a digitalizacija koja sa sobom nosi standardizaciju jeste problem za oligarhijsku svijest.”

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest