Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović dobila je nagradu Médaille Charlemagne za 2015. godinu. To je najveća nagrada na evropskom nivou kada je riječ o ljudskim pravima i zalaganju u polju medija. Mijatović je prva osoba sa područja jugoistočne Evrope koja je dobila ovu nagradu.

Prva s prostora JI Evrope: Dunja Mijatović dobitnica nagrade Médaille Charlemagne Dunja MIjatović Nagrada Médaille Charlemagne se od 2000. godine dodjeljuje evropskim ličnostima za izvanredan doprinos u oblasti medija. Dodjeljuje se pojedincu ili organizaciji, a neki od prethodnih dobitnika su Win Wanders, Tymothy Ahton Grathm, Fatih Akin, Reporteri bez granica, Evropska filmska akademija…

Uručenje nagrada bit će održano 30. aprila u Aachenu u Njemačkoj.

Gradonačelnik Aachena Marcel Philip upozorio je da je represija na medije u nekim evropskim zemljama još uvijek prisutna.

“Ako se novinari zastrašuju, ili im se prijeti, ili čak budu ubijeni, to je nama poziv da branimo slobodu. Dunja Mijatović taj posao radi na primjeren način i drago mi je što je nagrađena žena iz jugoistočne Evrope, regije koja je nažalost često van fokusa Evrope”, rekao je Philip.

Nagradu dodjeljuje udruženje Médaille Charlemagne pour les Médias Européens, koje je osnovano 2006. godine na inicijativu LFM-a i grada Aachena. Medalju je dizajnirala umjetnica Angela Katzy.

(Prenose agencije)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest