Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Opštinskom odboru SNSD –a u Srebrenici zbog prijetnji Marinku Sekuliću, novinaru RTV Srebrenica, koje je putem telefona uputio Dragić Glišić, odbornik ove stranke u Skupštini opštine. Glišić je prijetio novinaru uvjeren kako je Sekulić autor teksta u kojem se problematizira prisluškivanje članova SDS-a u Skelanima, a koji je objavila agencija Fena i prenio jedan broj online medija. Iako Sekulić nije autor teksta, Glišić mu je zaprijetio da on i “svi njegovi mogu očekivati sve najgore”.

UO BH novinara sa zabrinutošću konstatuje kako su u istom danu – u subotu 14. marta, dva istaknuta člana SNSD –a: Milorad Dodik, predsjednik i Dragić Glišić, član, na najgrublji način prekršili slobodu medija i prava novinara. Time su SNSD u javnosti predstavili kao političku partiju čiji članovi ne samo da ne poštuju temljene medijske slobode i pravo na kritku javne vlasti, već dovode u pitanje i opravdanost postojanja imena demokratije u njenom nazivu.

UO BH novinara zahtjeva od Glavnog odbora SNSD da se javno ogradi od nedemokratskih i primitivnih ponašanja svojih članova prema novinarima i medijima, uključujući i predsjednika stranke, te da rezolutno osudi govor mržnje i prijetnje Gordani Katani i Marinku Sekuliću. Očekujemo također da SNSD poduzme sve mjere kako bi se u gradovima i institucijama vlasti gdje je vodeća stranka, njeni članovi i javni zvaničnici sa punim uvažavanjem i pristojno obraćaju novinarima, i time dali vlastiti doprinos u kreiranju normalnih uvjeta za slobodan i siguran rad svih medija.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima će poduzeti zakonom predviđene mjere u zaštiti svojih kolega, zaštiti njihovih života i dostojanstva, kao i krivičnom kažnjavanju govora mržnje.

Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest