Reporteri bez granica  odali počast  novinarkama

logo-rbgDeset novinarki iz cijelog svijeta su dobile priznanje od Reportera bez granica i odata im je počast povodom Međunarodnog dana žena. Novinarke su za portal Reportera bez granica govorile o svojim životima, posvećenosti, izazovima i opasnostima sa kojima se suočavaju dok obavljaju svoj posao. 

 Neke od žena koje su predstavili, posvetile su se istraživačkom novinarstvu, praćenju povreda ljudskih prava, korupciju i brojne druge teme o kojima se ne priča u njihovim društvima. Poput njihovih muških kolega, i ove novinarke se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama, fizičkim zlostavljanjem, pa čak i ubistvima zbog izvještavanja. Prema istraživanju Internacionalne fondacije za žene u medijima (IWMF), skoro dvije trećine od 977 ispitanih novinarki je bilo izloženo prijetnjama ili zlostavljanju zbog posla kojeg obavljaju. U trećini slučajeva, osoba koja je odgovorna za zlostavljanja su njihovi šefovi. Skoro polovina ispitanih novinarki je bila predmetom seksualnog zlostavljanja. 

Među deset žena kojima su iz Reportera bez granica odali počast nalazi se i Brankica Stanković, autorica emisije Insajder. Reporteri bez granica opisali su Stankovićevu kao novinarku koja “plaća visoku cijenu jer se usudila da razotkrije korupciju i vezu podzemlja sa srpskim političarima i biznismenima”. Pored nje tu su i Zaina Erhaim (Sirija), Farida Nekzad (Afganistan), Marcela Turatti (Meksiko), Hla Hla Htay (Mjanmar), Noushin Ahmadi Khorasani (Iran), Mae Azango ( Liberija) Khadija Ismayilova (Azerbejdžan), Solange Lusiku Nsimire (Kongo) i Fatima Al Ifriki (Maroko). Priče hrabrih novinarki iz cijelog svijeta možete pročitati  na portalu Reportera bez granica: http://en.rsf.org/women-journalists-commitment-and-05-03-2015,47647.html

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest