Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog verbalnih prijetnji Admiru Aljimiju, novinaru Dnevnog avaza, kojima je bio izložen ispred zgrade Suda BiH, čekajući početak suđenja u predmetu „Turković i drugi“

Novinaru Admiru Aljimiju prijetnje je uputila Šejla Turković, supruga optuženog Zijada Turkovića, poručivši mu da se „pripazi“ i da će ga „proganjati“. Sličnim verbalnim prijetnjama novinar Aljimi je bio izložen i krajem januara na istom mjestu – ispred zgrade Suda BiH i istim povodom – dok je čekao početak sudskog pretresa u slučaju „Turković i drugi“.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od sudske policije, zadužene za sigurnost Suda BiH i svih posjetitelja, da osiguraju normalne uvjete za rad novinara, te poduzmu adekvatne mjere zaštite kako bi oni mogli slobodno i bez prijetnji pratiti suđenja i izvještavati o slučajevima od javnog interesa. Istovremeno, BH novinari traže od sudske policije da istraži ovaj posljednji slučaj prijetnji ispred Suda BiH, kao i prethodne slučajeve prijetnji novinarima Dnevnog avaza ispred ove pravosudne institucije.

Upravni odobor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest