BH novinari predstavili listu bh. ekspertica

pres zeneLista bh ekspertica, relevantnih medijskih sagovornica iz raznih oblasti, predstavljena je danas u Sarajevu na pres konferenciji u organizaciji Udruženja/udruge  BH novinari. Listu, koju čini više od 100 bh. stručnjakinja pripremilo je Udruženje/udruga BH novinari sa ciljem kvalitetnijeg predstavljanje žena u medijima i podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i raznovrsnosti u medijskom izvještavanju.

Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, kazala je da su sva dosadašnja istraživanja i analize pokazale podzastupljenost žena u medijima što je bio razlog pravljenja liste bh. ekspertica kako bi se ukazalo na uspješne žene u BiH koje zaslužuju više medijskog prostora. Odnos prema ženama u bh. medijima je često  negativan  i tradicionalan, žene su marginalizirane i po zastupljenosti i tematski.

“Mi ćemo ovu listu nastaviti dopunjavati i očekujemo da napravimo knjigu sa 1.000 bh. ekspertica. Na listi su se našle stručnjakinje iz raznih oblasti: medija, ekonomije, medicine, obrazovanja ljudskih prava, tranzcione pravde…Cilj je bio da istaknemo stručnjakinje koje do sada nisu bile česte sagovornice medija”, rekla je Rudić. Besima Borić, članica Predsjedništva SDP BiH, kazala je da je sa oduševljenjem došla na današnju pres konferenciju.

“Sve analize se završavaju na tome da žena nema na odgovornim mjestima i tu se priča završava. Ova ideja je konkretan potez za poboljšanje vidljivosti žena u medijima.Kada dođe do raspodjele resora u vlasti niko ne spominje žene. U kampanjama nema žena jer je to gola borba. Ženama trebaju saveznici, a mediji to mogu biti”, kazala je ona. Lejla Arnaut iz Organizacije “Žena ženama” je govorila o projektima ove organizacije koji bi ostvarili prava žena u cijeloj BiH.

“Radimo na izmjenama Zakona o nasilju u porodici i Zakona o radu kako bi uskladili prakse i kvalitetnije zaštitili ženu od nasilja i omogućili veće porodiljske nadoknade. Ova lista ekspertica svakako je velik doprinos vidljivosti žena u bh. društvu”, kazala je Arnaut. Udruženje BHN će proslijediti listu bh. ekspertica svim medijima i članovima Udruženja, te  ambasadama u BiH i stranim organizacijama.

Lista dostupna u PDF-u

 pdf

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest