Završena dvodnevna radionica o radnim pravima novinara

borka mc2Danas je u sarajevskom Media Centru u okviru projekta Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi završena dvodnevna radionica o temi „Radna prava u medijima i kako ih unaprijediti“. Više od 20 novinara, predstavnika sindikata, novinarskih udruženja, organizacija civilnog društva,javnih institucija i studenata novinarstva govorilo o svojim iskustvima i ključnim problemima novinarske struke.

Radionicu su vodili Radenko Udovičić, direktor Media plan instituta, Borka Rudić, generalna sekretarica Udruge/Udruženja BH novinari, te Cristina Lupu iz Centra za neovisno novinarstvo iz Bukurešta. Govoreći o zagovaranju radnih prava novinara, Cristina Lupu, iz Centra za neovisno novinarstvo iz Bukurešta, drugi dan radionice je kazala da je novinarska radna prava i zakone koji se tiču prava novinara teže zagovarati od nekih drugih ideja.

“Novinari bježe od ostvarivanja vlastitih prava i kada imaju priliku ne čine to. Zbog toga je bitno povezivanje novinara sa organizacijama civilnog društva koje imaju više iskustva u zagovaranju kako bi riješili svoje probleme. Uvezivanje novinara u sindikat i postavljanje jasnih ciljeva je ključno u zagovaranju svojih prava. Novinari imaju moć da toj temi daju prostora i da je učine vidljivom u javnosti“, kazala je Cristina.

Borka Rudić je istakla da su bitna sredstva zagovaranja edukacija, javni protesti, štrajkovi, javna saopćenja… „Zagovaranje mora biti stalna aktivnost. Novinarska prava treba da se štite svaki dan i uvijek iznova. To mora biti dio programske orijentacije udruženja novinara i sindikata. Odgovornost je i na novinarima da razvijaju solidarnost i da se udružuju u sindikate kako bi zaštitili svoja prava“, kazala je Rudić.

Partnerstvo za razvoj medija u jugoistočnoj Evropi je regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bugarske i Rumunije, čije je cilj pružiti podršku neovisnosnom i odgovornom novinarstvu na zapadnom Balkanu, kroz fokus na pitanja vezana za radna prava novinara, medijske slobode i medijsku pismenost. Svi sadržaji projekta omogućeni su uz finansijku podršku Evropske Unije.

borka mc1

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest