Javna podrška Tomislavu Kežarovskom

kezarovskiUdruženje/udruga BH novinari iz Sarajeva i Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada izražavaju punu solidarnost sa Tomislavom Kežerovskim, novinarom iz Skoplja, koji je pravosnažnom odlukom Apelacionog suda osuđen na dvije godine zatvora zbog dva teksta objavljena 2008. godine u makedonskom časopisu “Reporter 92”.

Kažnjavanje zatvorskom kaznom novinara zbog istraživačkih tekstova, u kojima je otkrio zloupotrebu institucije “zaštićenog svjedoka” od strane makedonske policije, predstavlja brutalan akt nasilja pravosuđa Makedonije nad slobodom izražavanja i pravom novinara da istražuje i objavljuje informacije od značaja za javnost, uključujući tu i nezakonita ponašanja makedonske policije.

Ovim činom, Makedonija je postala jedina zemlja u regiji u kojoj se sloboda izražavanja sputava zatvorskim kaznama za novinare.

Udruženje/udruga BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine sa partnerskog sastanka u Sarajevu šalju punu podršku Udruženju novinara Makedonije i Samostalnom sindikatu novinara i medijskih radnika Makedonije koji danas protestuju zbog ovog drastičnog ataka na medijske slobode i prava novinara.

Smatramo da ovaj slučaj zaslužuje pažnju ne samo javnosti Makedonije i regiona već i svih zemalja koje drže do ljudskih prava i slobde izražavanja, te u tom smislu očekujemo da se nadležne institucije Evropske Unije, OSCE-a i Vijeća Evrope hitno uključe u riješavanje ovog slučaja i izvrše pritisak na makedonsku vlast da pod hitno oslobodi našeg kolegu.

Ukoliko se dozvoli da kolega Kežarovski ostane u zatvoru uprkos protestima i zalaganjima novinarskih i medijskih udruženja, postoji realna opasnost da to postane pravosudna praksa prema novinarima ne samo u Makedoniji nego u celoj regiji, s obzirom na činjenicu da u svim zemljama bivše Jugoslavije postoje značajni problemi u ostvarivanju medijskih sloboda.

Udruženje/udruga BH novinari

Nezavisno društvo novinara Vojvodina

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest