Renzo Daviddi održao sastanak sa predstavnicima bh. medija

davidiOtpravnik poslova Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi održao je juče sastanak sa generalnom tajnicom Udruženja BH novinari Borkom Rudić i urednicima bh. medija kako bi se detaljnije upoznao sa problemima medijske zajednice.

Prije sastanka održana je konferencija za novinare na kojoj je Davidi rekao da je svrha sastanka da se iz “prve ruke” upozna o problemima s kojim se novinari susreću u obavljanju svoje profesije te u kojoj mjeri se može pomoći da se ti problemi prevaziđu.

Istakao je da je pitanje slobode medija jedno od pitanja koje je bilo i ostaje u fokusu interesovanja EU te da tu temu redovno prate u zemljama u tranziciji i zemljama koje teže članstvu u EU.

“Delegacija EU BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika ističu da se sloboda izražavanja pažljivo razmatra u procesu pristupanja EU. Postupanja kojima je cilj ograničiti slobodu medija su, stoga, postupanja protiv ostvarivanja napretka ka članstvu u EU”, naveo je Davidi.

Borka Rudić napomenula je da je ovaj sastanak značajan zato što se nadovezuje na nedavne proteste bh. novinara, te na isticanje njihovih zahtjeva prema domaćim vlastima, policiji i pravosuđu da bolje štite slobodu izražavanja kroz primjenu postojećih zakona.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest