Novinari Mostara uputili proglas

mostarU Mostaru je danas održan sastanak u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i Kluba novinara Mostar na kojem je prisustvovalo više od 20 novinarki i novinara, članova redakcija brojnih portala, te dopisnika više printanih, agencijskih, radijskih i TV medija s državnog nivoa.

Prisutni su uputili proglas bh. javnosti, kojim se skreće pažnja na brutalna ugrožavanja medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koji nastoje javnost informisati o svim relevantnim dešavanjima bh. stvarnosti.

Učesnici skupa su podsjetili na niz verbalnih, fizičkih i drugih napada i pritisaka na novinare i medije, koji su se desili zadnjih godina u Mostaru i cijeloj BiH, a koji su kulminirali upadom policije u redakciju portala “Klix.ba”, te prijetnjama članovima uredništva portala “Tacno.net”, čije je sjedište u Mostaru.

“Posljednja događanja u BiH i napadi na novinare su samo vrh ledenog brijega svega onoga što se događa u posljednjih par godina”, konstatovao je uz ostalo član Predsjedništva Udruženja/Udruge BH novinari i urednik portala “starmo.ba”, Faruk Kajtaz.

Na sastanku je ukazano i na izuzetno težak materijalni, pravni i svaki drugi položaj novinara i medija u Mostaru, u kojem je zadnjih godina nekoliko medija i ugašeno.

Ukoliko zahtjevi iz proglasa ne budu ispunjeni u razumnim rokovima, novinari Mostara i cijele BiH najavljuju da će pozvati medijske radnike iz čitave države na javna okupljanja pred navedenim institucijama.

Zakazan je i naredni sastanak Kluba novinara Mostar za utorak, 13. januara, s početkom u 11 sati, koji će biti održan dan nakon roka kojeg je Udruženje BH novinari postavilo MUP-u HNK da javnost obavijesti o rezultatima istrage verbalnog napada na Šteficu Galić i Amera Bahtijara.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest