Osuda terorističkog napada u Parizu

parizUpravni odobor Udruženja/udruge BH novinari izražava zaprepaštenost i zgroženost nad brutalnim upadom terorista u redakciju satiričnog lista Charli Hebdo u Parizu i ubistvo najmanje 12 osoba, među kojima novinari i karikaturisti tog lista.

Teroristički atak na redakciju i ubistvo novinara predstavljaju surov i nezapamćen primjer obračuna sa jednim medijem, u stoljećima dugoj tradiciji objavljivanja informacija i satiričnih medijskih sadržaja. Taj čin zaslužuje svaku osudu i adekvatnu reakciju novinara i medija širom svijeta, pred koje ubistva u Parizu stavljaju nove, radikalne prijetnje slobodi novinarske profesije i sigurnosti novinara. 

BH novinari pozivaju medijsku zajednicu Evrope i cijelog svijeta, novinarske i medijske asocijacije, uključujući i Evropsku Federaciju novinara (EFJ)  i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) da najoštrije reagiraju na ubistvo novinara, te da pokrenu sve mehanizme zaštite novinara i medijskih sloboda.

Upravni odbor BH novinara izražava najdublju sućut porodicama ubijenih u Parizu.

Istovremeno, BH novinari pozivaju urednike svih medija u BiH da ne objavljuju uznemirujuće snimke ubistava, te da o ovom cijelom događaju izvještavaju etično, obazrivo i sa punim saosjećanjem prema žrtvama i njihovim porodicama.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest