Protestno okupljanje novinara u Sarajevu, Tuzli, Goraždu…

Protestni skup i konferencija za novinare Udruženja/udruge BH novinari  posvećena zaštiti novinara i slobode izražavanja okupila je danas u sarajevskom Media centru oko 60 novinara i novinarki. Osudili su još jednom upad policije u redakciju Klixa, napad na novinare portala Tačno.net, zabranu prikazivanja snimka FTV-u i druge slučajeve napada na novinare. Na skupu je predstavljen proglas Udruženja BH novinari kojeg su dan ranije na protestnom sastanku pročitali  novinari u Banjaluci.

„Postoje i drugi načini pritisaka na medije o čemu smo govorili na konferenciji za novinare u decembru, a to je zloupotreba Zakona o kleveti na način da se velikim brojem tužbi vrši pritisak na medije. Međutim, ovaj slučaj upada policije u Klix rezultirao je da se više udruženja novinara posveti intenzivnije sebi samima“, kazao je Dario Novalić, predsjednik UO Vijeća za štampu i online medije u BiH. Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, kazala je da će BHN i Linija za pomoć novinarima pratiti reakciju pravosuđa.

„Svaki fizički napad na novinare i prijetnja smrću tretira se kao prekršaj, kao kafanska tuča, a ne kao krivično djelo. To treba da se promijeni. Ako nakon izvjesnog vremena ne pokrenu istrage o napadima na novinare i ne ispune naše zahtjeve nastavićemo sa protestnim okupljanjima“, kazala je ona. Dario Šimić, direktor portala Klix.ba i Jasmin Hadžiahmetović, urednik Klixa, kazali su da je advokatski tim ovog portala nakon prošlosedmičnog pretresa prostorija uputio žalbu zbog izuzetih stvari i sad očekuju da će  Općinski sud  prihvatiti žalbu.

Portalu Klix.ba će, prema nezavničnim informacijama, biti vraćena oprema koja je oduzeta prošli ponedjeljak u pretresu koji su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i MUP-a Kantona Sarajevo. Novinarima u Media centru putem video linka obratila se i Štefica Galić urednica portala Tačno.net koja je govorila o svojim iskustvima nakon napada u Mostaru.Urednik FTV-a Avdo Avdić, kazao je da se ovim upadom policije u Klix uništavaju i zastrašivaju medijski izvori

Problem nije samo u tome što je zabranjeno prikazivanje emisije FTV-u i upad policije u Klix, već u tome da će se na taj način kreirati sudska praksa na osnovu koje će se slične presude intenzivirati u budućnosti i to treba spriječiti“, kazao je on. Zahtjeve pravosudnim institucijama da štite prava novinara i obavljanje zadataka uputili su danas i novinari u Tuzli i Goraždu. Tuzlanski novinar Marko Divković istakao je da je solidarnost  jedini način kojim se možemo oduprijeti terorističkim upadima u redakcije.

„Neki od političara bi za novinare uveli i smrtne kazne. Sve je to posljedica sumraka pravosuđa, koje je efikasno kada se trebaju kazniti novinari, ali ne i kada se trebaju zaštiti”, kazao je on. Protestna okupljanja novinara, koja su počela u ponedjeljak u Banja Luci i nastavila se danas u Sarajevu i u drugim bh. gradovima, najava su 2015. godine kao godine borbe za slobodu medija i prava novinara u BiH, tokom koje će novinarska udruženja, sindikati i medijske organizacije pokrenuti oštrije javne pritske i pravne postupke protiv odgovornih državnih i javnih institucija i organa za nepoduzimanje efikasnijih mjera zaštite slobode izražavanja u ovoj državi.

 

protestsarajevo   protestgorazde protesttuzla 
 Sarajevo  Goražde  Tuzla

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest