Upravni odbor Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju verbalne prijetnje i fizički napad na novinarske ekipe  Kantonale TV Sarajevo i  BN Televizije iz Bijeljine, koji su se desili u četvrtak na području Sarajeva, odnosno Brčko Distrikta.

Ekipa BN TV je napadnuta tokom snimanja policijske akcije pretresanja lokacija i hapšenja osoba osumnjičenih za dilanje droge u Brčko Distirktu, kojom prilikom je grubo napadnut i vrijeđan snimatelj BN TV Goran Opačić. Majka jednog od uhapšenih – Habiba Čačkovića, je pokušala razbiti kameru uz vrijeđanje snimatelja na nacionalnoj osnovi. Tokom ovog napada, pripadnici Policije Brčko Distrikta, koji su obezbjeđivali mjesto pretresa, nisu reagirali niti su pokušali zaštiti snimatelja i osiguraju mu nesmetan rad.

Istoga je dana na poljoprivrednom imanju u okolini Sarajeva fizički napadnuta ekipa Kantonalne TV SA,  dok su pokušavali snimiti prilog o širenju bolesti bruceloze na području sarajevske općine Novi Grad. Ekipu TV SA fizički je napao vlasnik imanja Hanefija Totić, koji je nasilno oduzeo sav snimljeni materijal i tom prilikom oštetio kameru i ostalu TV opremu.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policijskih organa Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo hitnu istragu o ovim napadima i poduzimanje potrebnih pravnih radnji koje će osigurati kažnjavanje napadača na novinarske ekipe  TV SA i  BN TV.

Istvremeno, UO BH novinara izražava zabarinutost zbog porasta fizičkog nasilja nad novinarima i medijima, koje najčešće prolazi bez adekvatnih kaznenih mjera prema napadačima. Izostanak pravde za novinare i medije u javnosti ostavlja dojam o „poželjnosti“ takvih napada i istovremeno šalje lošu poruku o institucionalnoj diskriminaciji novinarima i medijskih uposlenika od strane državnih institucija, odgovornih za sigurnost i pravnu zaštitu svih građana, uključujući i novinare i druge medijske djelatnike.    

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest