Upravni dobor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju najoštriji protest Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog policijskog isljeđivanja i pritiska na Jasmina Hadžiahmetovića, urednika i Darija Šimića, vlasnika portala Klix.ba iz Sarajeva, koji su se desili u prostorijama MUP RS u Banja Luci 3. decembra ove godine.

Jasmin Hadžiahmetović i Dario Šimić su se odazvali na telefonski poziv Siniše Kostreševića iz MUP-a RS kako bi u Banja Luci dali izjave u vezi sa objavljivanjem razgovora premijerke RS Željke Cvijanović o navodnoj „kupovini“ poslanika izabranih u Narodnu skupštinu ovog entiteta. Razgovor je objavljen na portalu Klix.ba 15. novembra, a 1. decembra su kolege Hadžiahmetović i Šimić pozvani na informativni razgovor u vezi sa „počinjenjem krivičnog djela objavljivanja tajno snimanog razgovora“, kako su iz MUP RS objasnili poziv u redakciju ovog medija.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima ocjenjuju nedopustivim demostriranje sile i policijske nadmoći od strane MUP RS nad čelnim ljudima portala Klix. Bez ikakvog pisanog naloga i putem telefona Siniša Kostrešević je naredio Hadžiahmetoviću i Šimiću da iz Sarajeva dođu na saslušanje u Banja Luku, ad hoc ocjenivši kako su urednik i vlasnik Klixa „počinili krivično djelo“ zbog čega im prijeti „zatvorska kazna u trajanju od godinu dana“.

Tokom saslušanja u Banja Luci policajci su zahtjevali da im Hadžiahmetović i Šimić otkriju izvore i način na koji je ovaj medij došao u posjed spornog snimka, čime je MUP Republike Srpske izvršio brutalan napad na slobodu izražavanja i pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Podsjećamo čelne ljude MUP –a RS kako je zaštita izvora informacija, posebno u slučajevima objavljivanja informacija od značaja za javnost, jedno od temeljnih novinarskih prava, garantirano mnogim međunarodnim dokumentima, ali i domaćim krivičnim zakonodavstvom i etičkim kodeksom novinarstva.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od MUP –a RS da odmah obustavi sve istražne radnje uperene protiv portala Klix, te da prestanu sa uplitanjem u rad ovog medija i neotuđivo pravo novinara na zaštitu izvora informacija. Budući da novinarski rad, prema evropskim principima očuvanja slobode medija, uživa jednaku zaštitu u toku procesu prikupljanja informacija kao i momentu njihovog objavljivanja, UO BH novinara će zatražiti posebnu zaštitu novinara i urednika portala Klix, ukoliko ne prestanu policijski pritisci na ovaj medij.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest