OSCE traži istragu napada hakera na news portale
dunja 0Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas predstavnike vlasti Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije da istraže napade hakera na web-stranice medija pošto oni predstavljaju jasnu opasnost za slobodu medija.

„Svjedočili smo podmuklom poricanju nedavnih napada na servere čime su ometane zakonske aktivnosti novinara. Organi za sprovođenje zakona svih zemalja moraju istražiti te napade“, kazala je Mijatović.

Tokom posljednja dva dana, serveri Federalne novinske agencije (FENA) i magazina BUKA bili su napadnuti od strane hakera. Internet stranica Javnog servisa Albanije također je bila napadnuta od hakera koji su postavili slike s provokativnim sadržajem. Medijske kuće u Srbiji, 24sata, Blic, e-novine, Kurir i Telegraf, također su bili meta hakerskih napada.

„Ovi napadi predstavljaju opasnost za „cyber“ sigurnost koja je od ključnog značaja za slobodne medije i nesmetan protok informacija“, istakla je Mijatović.

Dodala je da su bili svjedoci eksponencijalnog porasta u broju ovakvih napada koji moraju biti temeljito istraženi kako bi zaštitili online portale i omogućili novinarima da nesmetano obavljaju svoj posao.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest