Dunja Mijatović osudila napad na Vukelića

dunja 0Beč- Nakon još jednog napada na novinara u Bosni i Hercegovini predstavnica OSCE-a za slobodu medija  Dunja Mijatović  danas je pozvala vlasti da brzo i temeljito istraži sve napade na novinare.

Siniša Vukelić, urednik online portala Capital.ba, 7. oktobra je dobio prijetnje smrću na benzinskoj pumpi u Banja Luci. Vukelić je prijavio incident policiji koji su poslije ispitali Vukelića i napadača.

“Pozdravljam brzu akciju policije i pokretanje istrage, ali i pronalaženje počinitelja”, rekla je Dunja Mijatović. “Međutim, u 2014. godini desilo se više  napada na novinare koji nisu istraženi u cijelosti – napadači su još uvijek na slobodi. Nekažnjavanje za napade na novinare mora prestati“, istakla je ona.

Napadi na novinare u Bosni i Hercegovini u 2014 su počeli premlaćivanjem Sinana Alića 25. januara u blizini Tuzle. Alić je tada zadobio ozljede glave te je morao potražiti liječničku pomoć. Početkom februara ove godine snimatelj RTV Slon  Branislav Pavičić je napadnut od strane policijskih službenika dok je snimao protest u Tuzli. 22. juna, televizijska ekipa, novinarka Sanela Kajmović-Sojarić i snimatelj Nihad Karić iz Federalne televizije, napadnuti su u Busovači. “Pozivam vlasti da učine sve kako bi se istražili ovi napadi na novinare  i da  odgovorne dovedu pred lice pravde”, kazala  je Mijatović.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest