Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje govor mržnje i prijetnje upućene aktivistima i aktivistkinjama Banjalučkog udruženja kvir aktivista koji su ovih dana bez prestanka izražavani na društvenim mrežama, te su usljed izostanka bilo kakve reakcije državnih institucija kulminirali verbalnim napadom na jednu aktivistkinju ovog udruženja.

Neshvatljivo je da se u Republici Srpskoj čiji Krivični zakon prepoznaje zločin iz mržnje i predviđa njegovo kažnjavanje, javne prijetnje i otkrivanje njihovih ličnih podataka i fotografija preko društvenih mreža, te presretanje na javnim mjestimau cilju zastrašivanja i ugrožavanja sigurnosti žrtava motivisani njihovom seksualnom orijentacijom i aktivističkim angažmanom, ne smatraju krivičnim djelima koja moraju biti istražena i procesuirana.

Članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje svjesne položaja LGBT osoba u izraženo homofobnom bh. društvu, smatraju da je neophodno proaktivnije djelovati da bi se suzbila netrpeljivost prema LGBT osobama i da bi se jasno izrazila državna osuda svakog oblika diskriminacije i nasilja nad ovim osobama. Apelujemo na policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske da preuzmu sve neophodne mjere da adekvatno istraže ovaj slučaj, te otkriju počinitelje ovih krivičnih djela i omoguće njihovo daljnje procesuiranje, te sankcionisanje odgovornih osoba u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Ukoliko nas želite kontaktirati, molimo Vas da kontaktirate Vladanu Vasić na broj 033/200-073 ili na mail [email protected].

S poštovanjem,

članice Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje:

Asocijacija za demokratske inicijative

Centar za mlade KVART

Civil Rights Defenders

Fondacija CURE

Fondacija Mediacentar Sarajevo

Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini

Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine

Otaharin

Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)

Sarajevski otvoreni centar

Udruženje BH novinari

Vijeće za štampu BiH

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest