Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje najoštriji protest Zukanu Helezu, federalnom ministru za pitanja boraca i kandidatu SDP –a za Parlament Federacije BiH iz Srednjo – bosanskog kantona, radi grubog i primitivnog verbalnog napada na novinare Oslobodjenja, FTV, Slobodne Bosne i Dnevnog avaza.

U intervjuu datom portalu Depo.ba ministar Helez je na brutalan način optužio novinare Oslobodjenja Josipa Vrička i Asafa Bećirevića, urednika FTV Avdu Avdića, te Slobodnu Bosnu i Dnevni avaz kako diskredituju rezultate postignute u vrijeme njegovog mandata kao i uspjehe SDP-a u proteklom periodu, etiketiraju pri tome novinare kao „plaćenike“, „retardirane“ i „šizofrene“ „marginalce“ kojima on, kao ministar, „ne pridaje značaj“.

Korištenje grubih kvalifikacija i uvreda, govora mržnje i netrpeljivosti prema novinarima i medijima predstvaljaju nedopustiv politički napad na slobodu izražavanja i integritet novinarske profesije, kao i pokušaj rušenja profesionalnog i ljudskog dostojanstvo kolega Vrička, Bećirevića i Avdića. Ovakav način komunikacije ministra i kandidata SDP BiH na Općim izborima 2014. istovremeno je i atak na demokratske vrijednosti i postulate političkog komuniciranja u vrijeme predizborne kampanje, kada se od političkih kandidata očekuje posebno senzibiliziran i demokratičan pristup medijima i javnosti. I jedno i drugo Zukan Helez je narušio kroz javna etiketiranja nevedenih novinara i medija, čime je ozbiljno doveo i pitanje vlastitu političku kredibilnost i vjerodostojnost kandidata sa izborne SDP liste.

Upravni odbor BH novinara javno zahtijeva od vođstva SDP BiH da se hitno i rezulutno ogradi od izjava Zukana Heleza, te uputi javno izvinjenje prozvanim novinarima i medijima. Istovremeno, BH novinari zahtjevaju od članova Centralne izborne komisije BiH da sa najvećom ozbiljnošću razmotre izjavu političkog kandidata Heleza i poduzmu adekvatne sankcije zbog kršenja pravila izborne kampanje u dijelu koji se odnosi na javne istupe političkih kandidata. Podsjećamo, na početku predizborne kampanje članovi CIK –a su javno obećali kako će oštro sankionirati govor mržnje i druge oblike neprimjerenog ponašanja političkih kandidata. Izjava Zukana Heleza je eklatantan primjer takvog ponašanja i prilika da Centralna izborna komisija pokaže kako će iskoristiti svoj mandat i ispuniti obećanje dato bh.javnosti.

 Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest