Počeo monitoring medija

press006 Na press konferenciji održanoj u petak 12. septembra u sarajevskom Media centru najavljen je monitoring medija tokom predizborne kampanje kojeg će provoditi Udruženje/udruga BH novinari uz stručnu pomoć prof. dr Lejle Turčilo i doc. dr Zlatiborke Popov Momčinović i sudjelovanje 19 monitora.Tematske oblasti monitoringa su fer, balansirano i objektivno izvještavanje, prisutnost govora mržnje u medijskim sadržajima i učestalost i načini predstavljanja žena – kandidatkinja.

 Glavni ciljevi monitoring su implementacija standarda Vijeća Evrope za medije u borbi protiv govora mržnje u javnom prostoru, promovisanje kulture dijaloga, tolerancije i poštovanja različitosti u BiH, te utvrđivanje načina na koje se manifestuje i konstruiše rodna neravnopravnost u medijima tokom  predizborne kampanje, kao i promovisanje rodne ravnopravnosti  kao  pozitivne društvene vrijednosti.

 Monitoring će obuhvatiti 21 bh. medij sa fokusom na centralne informativne i debatne emisije javnih servisa i privatnih TV stanica, cjelokupan sadržaj dnevnih novina sa posebnim fokusom na izborne hronike, tekstove/vijesti na portalima i autorske i druge tekstove u magazinima. Monitoring će trajati od 12. septembra do 25.oktobra, a prvi izvještaj o monitoringu biće završen prvog oktobra i biće predstavljen  na press konferencijama u Banjaluci i Sarajevu. Završni izvještaj sa preporukama biće završen 15. novembra, a 30. novembra javnosti će biti predstavljena publikacija o monitoringu.

 Lejla Turčilo, profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, kazala je  da  istraživanje nema za cilj da se  prozovu pojedini mediji, već da se ukaže na trendove i na konkretne probleme u medijima koje bi trebalo rješavati.

“Monitoringu je prethodila Novinarska akademija tokom koje su urednici, novinari i studenti novinarstva iz cijele BiH učili i raspravljali o fer i nepristrasnom izvještavanju. Ove aktivnosti treba da doprinesu jačanju profesionalnosti u medijima. Novinari bi trebali slobodno obavljati svoj posao i biti odgovorni javnosti, a ne političarima”, kazala je Turčilo.Zlatiborka Popov – Momčinović, profesorica  Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kazala  je da će se u ovom   monitoringu   koristiti više metodoloških pristupa, a ne samo kvantitativni aspekt.

 “Ne želimo samo pokazati koliko je procentualno bilo političarki u medijskim sadržajima i koje su one političke orijentacije, već je bitan i aspekt kako su one smještene u određeni medijski diskurs”, kazala  je Popov – Momčinović. Monitoring se provodi u okviru regionalnog  projekta Vijeća Evrope ”Promocija slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u jugoistočnoj Evropi”, koji finansira vlada Norveške. 


 

 



Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest