Dodjelom diploma završena Novinarska akademija na Jahorini

akdjahorina1Treći modul Novinarske akademije posvećen pravičnom i uravnoteženom izvještavanju o izborima, završen je danas u hotelu Vučko na Jahorini  dodjelom diploma polaznicima. Dvadeset novinara i urednika iz cijele BiH sa predavačima iz BiH i ekspertom Vijeća Evrope iz Francuske  izučavali su pravila za medije u BiH u vrijeme predizborne kampanje, preporuke i standarde Vijeća Evrope, primjere prethodnih predizbornih kampanja u BiH i regiji i izborne kampanje u SAD, političku kultura i kulturu komuniciranja.

Učesnici Akademije složili su se da mediji treba da preuzmu inicijativu i da postave pravila koja bi pomogla kvalitetnijem predizbornom izvještavanju, da svojim programima edukuju publiku i da fokus izvještavanja  bude na programima stranaka, a ne na ličnostima političara.

 “Akademija je bila prilika da čujemo iskustva ne samo drugih zemalja koje su nam prezentovali predavači,  već i prilika da čujemo  i iskustva naših kolega  u BiH koji se godinama suočavaju sa predizbornom kampanjom. Sigurno da se ova iskustva  mogu primijeniti u praksi i pomoći u kreiranju izbornog programa”, kazao je Slaviša Starčević, urednik i voditelj BHT-a.


Velida Kulenović, novinarka Radija Federacije BiH, kaže da Akademija treba nastaviti okupljati i educirati novinare ali i otvarati dijalog o brojnim pitanjima značajnim za medijsku zajednicu. “Akademija  je vrlo dobar način da novinari osvježe znanje posebno s aspekta praćenja predizborne kampanje i samih izbora. Takođe,značajno je čuti iskustva drugih kolega, a predavači su bili izuzetni”, kazala je ona.

Posljednji dan Novinarske akademije o medijima i izborima govorio je Milenko Voćkić, urednik Radio Slobodne Evrope, nakon čega su predstavljeni analize i projekti NVO u predizbornom periodu. Voćkić je naglasio da je neophodan novi pristup u izvještavanju o izborima, fokus na bitne probleme a ne na fraze.

akademija zadnji dan 8“Potrebna je bolja komunikacija između urednika i novinara. U kampanjama imamo drastične promjene uredničkih politika i tada su novinari dezorijentisani ali i publika. Mediji tako gube vjerodostojnost”, kazao je Voćkić. O aktivnostima nvo govorili su predstavnici Centra za istraživačko novinarstvo, Transparency international, Kult-a i Centra civilnih inicijativa. Saradnja medija i nvo u predizbornoj kampanji  trebala bi biti intenzivirana, a analize i istraživački projekti treba da budu vidljiviji u javnosti.

“Želimo da građanima prije izbora pokažemo ko su kandidati, njihove imovinske kartone, ko ih finansira, koja su obećanja ispunili, koliko se izdvaja iz budžeta za stranke i po kojim kriterijima se dodjeljuje. Planiramo monitoring medijske kampanje stranaka i sredstva koja će se utrošiti. Sve ove aktivnosti mogu da pomognu i novinarima u predizbornom izvještavanju”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency international.

Novinarska akademija se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studeneta novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana. Akademija ima za cilj postati dugoročan vaninstitucionalni oblik edukacije za novinare, koji će ih poučiti najboljim načinima otklanjanja raznih društveno neprihvatljivih ponašanja u bh.društvu. Treći modul Novinarske akademije organizovan je u Hotelu “Vučko” na Jahorini.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest