Ekspert Vijeća Evrope Dominique Thierry na  Novinarskoj akademiji

dominikUvodnim predavanjem o preporukama i standardima Vijeća Evrope o fer, uravnoteženom i nepristrasnom izvještavanju u predizbornoj kampanji, eksperta Vijeća Evrope Dominique Thierrya, počeo je drugi dan Novinarske akademije na Jahorini.

Mediji u toku predizbornog perioda bi trebali da budu  fer i izbalansirani u predstavljanju svih političkih kandidata, građani imaju pravo na tačnu informaciju, ali mora se poštovati i pravo medija na slobodu izražavanja i kritiku političkih kandidata, njihovih postupaka i programa.

“Nekad zbog karizmatičnih političkih lidera zaborave se njihovi programi na osnovu koji bi građani trebali da formiraju svoje mišljenje o kandidatima. Mediji bi trebali da pomognu građanima da dođu do bitnih informacija za njih. Nije problem da, pogotovo u zemljama tranzicije, mediji podržavaju neku političku opciju jer moraju da prežive, ali ne bi zbog toga trebali da odustanu od profesionalnog izvještavanja”, kazao je Thierry.

Lejla Turčilo, profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, sa polaznicima je analizirala monitoring medija tokom predizborne kampanje za opće izbore 2010. godine.

“Monitoring je pokazao da su politički subjekti nametali teme medijima koji su više bili reaktivni nego proaktivni. Mediji bi morali raditi na vjerodostojnosti, odnosno na transparentnosti u metodama rada, korištenja povjerljivih izvora i priznavanja pogrešaka ako su učinjene”, istakla je Turčilo. Neutralnost u izvještavanju, korištenje političkih PR materijala i iznošenje stavova novinara u predizbornom periodu, teme su o kojima su urednici i novinari u nastavku radionice intenzivno raspravljali.

Novinarska akademija održava se drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja “BH novinari”, a uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studenata novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana.Treći modul Novinarske akademije organizovan je u Hotelu “Vučko” na Jahorini.

lejla turcilo akademija

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest