Počeo III modul  Novinarske akademije

sajt2Treći modul Novinarske akademije o temi „Pravično i uravnoteženo izvještavanje o izborima“ počeo je danas u Hotelu Vučko na Jahorini uvodnim izlaganjem Lejle Dervišagić iz odjela za medije Vijeća Evrope. Novinari i urednici iz cijele BiH radiće pet dana sa istaknutim predavačima iz BiH i regije,te eskpertom Vijeća Evrope.

„Regulativama nastalim na osnovu Evropske Konvencije o ljudskim pravima se preporučuju jednaka prava svim političkim subjektima prilikom predstavljanja u medijima. Od novinara, kao čuvara demokracije, se očekuje da će javnost upoznati sa svim političkim subjektima i njihovim aktivnostima kako bi na najbolji mogući način i sami mogli politički participirati: odabrati odgovarajuće i preferirajuće predstavnike na osnovu objektivne i realne slike političke scene“, kazala je Lejla Dervišagić.

Jasna Jelisić, politički savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH, naglasila je kako je pravično i uravnoteženo izvještavanje važno uvijek, a posebno u vrijeme izbora kada ljudi na osnovu medijskih informacija kreiraju svoje mišljenje. Dodala je da na osnovu tih informacija birači donose političke odluke koje će determinirati upravljanje njihovim životima kao i javnim prihodima.

„Novinari moraju biti lideri u ovom procesu. Ovom prilikom želim da ohrabrim medijsku zajednicu da se zainteresuje za ovakva pitanja zbog vraćanja integriteta i kredibiliteta medijskoj profesiji. Evropska Unija nudi okvir kao i političku i finansijsku pomoć za kreiranje boljih uvjeta za rad medija“, kazala je ona.

U toku predstavljanja aktivnosti Vijeća za štampu i online medije u BiH i Regulatorne agencije za komunikacije učesnici su raspravljali o samoregulaciji, primjerima žalbi na medijske sadržaje tokom prošlih izbora i o osjetljivim situacijama tokom predizbornog izvještavanja.

jah009„Nije problem ako neka novina podržava neku političku opciju, ono što je nama bitno jeste da profesionalno izvještavaju. Ne smiju se davati pogrešne, klevetničke i diskriminacijske informacije. U predizbornom periodu najviše problema ćemo imati sa portalima bez impresuma koji su napravljeni da zagađuju medijski prostor“, kazala je Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Novinarska akademija se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studenata novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest