Treći modul Novinarske akademije posvećen fer, objektivnom i izbalansiranom izvještavanju u predizbornom periodu okupiće 21. avgusta/kolovoza na Jahorini urednike javnih medija, komercijalnih TV, agencija, štampe i news portala iz cijele BiH.  

Neke od tema kojima će se učesnici baviti tokom petodnevne radionice su: pravila za medije u BiH u vrijeme predizborne kampanje, preporuke i standardi Vijeća Evrope, medijska etika u političkom izvještavanju, primjeri prethodnih predizbornih kampanja u BiH i regiji i izborne kampanje u SAD, politička kultura i kultura komuniciranja u tradicionalnim medijima i na internetu, saradnja medija i CSO u predizbornoj kampanji, kreiranje predizbornih programa u medijima.

Predavači na Akademiji su profesori fakulteta/studija novinarstva iz cijele BiH, istaknuti bosanskohercegovački novinari i novinari iz regije, te eskpert Vijeća Evrope Dominique Thierry.

Novinarska akademija se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studenata novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana.

Prva dva modula Novinarske akademije namijenjena studentima novinarstva i novinarima iz lokalnih medija održana su početkom prošlog mjeseca na Boračkom jezeru. Diplome o uspješno završenoj Novinarskoj akademiji dobilo je 40 polaznika iz cijele BiH. Prošle godine Akademija je održana u Neumu sa fokusom na smanjenje govora mržnje u javnom prostoru BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest