Vijeće Regulatorne Agencije za komunikacije BiH /RAK/ održat će u utorak sjednicu na kojoj će biti raspravljano o novonastaloj situaciji prouzrokovanoj nepotvrđivanjem Srđana Rajčevića za novog generalnog direktora ovog bh. medijskog regulatora.

Predsjedavajući Vijeća Plamenko Čustović jučer je u izjavi za Oslobođenje kazao kako će se u utorak pred članovima Vijeća na stolu naći tri moguća scenarija. Čustović pojašnjava kako postoji mogućnost, ukoliko dođe do slaganja unutar Vijeća, da aktuelni vršilac dužnosti direktora Kemal Huseinović ostane na toj poziciji sve dok ne bude izabran novi direktor.

Također, moguće je da Vijeće RAK-a postavi Srđana Rajčevića ili da bude izabran novi v.d.

“Vijeće RAK-a je najviši odrgan agencije i ono ima ovlaštenja da određuje ko će voditi kuću. Imenovanje vršioca dužnosti je u apsolutnoj nadležnosti Vijeća RAK-a. Moguće je da Vijeće kaže da Kemal Huseinović ostaje v.d. direktor do daljnjeg. Stanje je trenutno vrlo nejasno. Huseinović je na čelu RAK-a na temelju nekog dopisa Vijeća ministara iz 2011. godine u kojem se kaže: Eto, neka radi on dok se ne izabere novi direktor. Takva situacija je neprihvatljiva ako se namjerava ozbiljno raditi. Postoji u Agenciji dovoljan broj ljudi koji bi bili u stanju obavljati dužnost vršioca dužnosti, ali je o tome još preuranjeno govoriti.”, poručio je Čustović.

S druge strane, član komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Zijad Jagodić kaže kako je Vijeće ministara BiH jedino nadležno za imenovanje i razrješenje generalnog direktora RAK-a i da to nije nadležnost Vijeća RAK-a. Jagodić je zaključio da Kemal Huseinović ostaje na poziciji vršioca dužnosti direktora RAK-a sve dok ga eventualno ne razriješi Vijeće ministara, odnosno dok Vijeće ministara ne potvrdi imenovanje novog prvog čovjeka RAK-a.

“Vijeće Agencije nema drugih zakonskih nadležnosti u odnosu na generalnog direktora RAK-a: ne može ga samostalno imenovati bez potvrde Vijeća ministara BiH, niti ga može smijeniti s te pozicije jer je i imenovanje i smjenjivanje generalnog direktora u isključivoj nadležnosti Vijeća ministara. Vijeće Agencije nema nikakvih zakonskih nadležnosti u pogledu određivanja drugog vršitelja dužnosti generalnog direktora RAK-a ili ukidanja ovlaštenja Kemalu Huseinoviću, jer je to u isključivoj zakonskoj nadležnosti Vijeća ministara BiH”, ustvrdio je Jagodić.

Izvor: Oslobođenje, 07.08.2014.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest