Članovi Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) danas su u Sarajevu održali sastanak na kojem su razmatrali situaciju u vezi s imenovanjem generalnog direktora Agencije.

Agencija je za funkciju generalnog direktora imenovala Srđana Rajčevića, ali funkciju treba potvrditi Vijeće ministara BiH, koje to na sjednici u srijedu nije učinilo.

Predsjednik Vijeća RAK-a Plamenko Čustović poslije sastanka kazao je za medije da je Vijeće razočarano što do potvrđivanja imenovanja nije došlo te da će na sjednici u prvoj polovini kolvooza biti donesene odluke koje će omogućiti da Agencija radi u punom kapacitetu u azdoblju koji slijedi, a u kojem će biti nekoliko značajnih zadataka kao što su izbori, analiza tržišta emitiranja i digitalizacija.

– Agencija i sada radi u punom kapacitetu, ima vršitelja dužnosti direktora, zna se tko šta radi, ali zbog svih ovih situacija sve je to dovedeno pod neki znak pitanja, a što nije dobro – istakao je Čustović te dodao da Vijeće neće dopustiti da ovo stanje, koje kao privremeno traje sedam godina, i dalje traje.

Vijeće je i dalje stava da je Rajčević najbolji kandidat za generalnog direktora Agencije.

Čustović je dodao da nema političkih pritisaka kad je u pitanju potvrđivanje te da Vijeće RAK-a ne bi ni dopustilo da bilo kakav pritisak utječe na rad.

Tekuće poslove Agencije obavlja Kemal Huseinović koji vrši dužnost direktora na temelju odluke Vijeća ministara stare nekoliko godina.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest