Dodjelom diploma studentima novinarstva i novinarima lokalnih medija iz cijele BiH na Boračkom jezeru, završena su prva dva modula ovogodišnje Novinarske akademije-ljetne škole za studente, novinare i urednike. Fer, izbalansirano i objektivno izvještavanje medija u vrijeme predizborne kampanje, tema je ovogodišnje Novinarske akademije, koja je okupila 40 polaznika iz svih bh. gradova.

Predavači na Akademiji, istaknuti profesori i novinari iz BiH, radili su svakodnevno sa polaznicima i kroz teorijski i praktičan rad prenosili su svoja znanja i novinarska iskustva, ali i probleme i dileme sa kojim su se suočavali tokom karijere. Preporuke i standardi Vijeća Evrope, medijska slika BiH, pluralizam medija, uloga medija u izborima, političke partije i PR, neke su od tema o kojima su polaznici intenzivno raspravljali. Salko Jagodić, student Filozofskog fakulteta iz Tuzle, kazao je da je izvještavanje o predizbornoj kampanji izazov za svakog novinara, a posebno ovdje u BiH.

“Zbog toga smatram da ovakva predavanje i odabir tema, mogu pomoći svakome od nas da riješimo dileme koje imamo u vezi sa ponašenjem medije i novinara u predizborno vrijeme”, kazao je Jagodić.Studenti su zadovoljni što su mogli i da upoznaju kolege iz drugih bh. gradova.

“Pored edukacije i brojnih praktičnih vježbi koje smo prošli sa našim predavačima, mnogo sam sretna zbog toga što sam upoznala kolege iz Banja Luke, Tuzle, sa Pala i iz Sarajeva….”, kazala je Snežana Ćorić iz Trebinja. Ermin Zatega, novinar Centra za istraživačko novinarsto (CIN), kazao je da ovakav vid edukacije obogaćuje i profesionalno i lično.

“Super je što je Akademija u prirodi, to je opušteniji ambijent za ovakvu vrstu dodatnog obrazovanja novinara, koji, inače, rijetko imaju priliku za edukaciju po ovom modelu. Kroz posao čovjek uči, a na ovakvim događajima ima mogućnost da razmijeni iskustva s kolegama, da nauči nešto novo, da, na kraju krajeva, upozna nekoga i profesionalno širi mrežu, obogaćuje svoje kontakte novim ljudima”, kazao je on.

Novinarska akademija završava se krajem augusta kada će se održati treći, posljednji modul posvećen urednicima javnih rtv servisa.Održava se drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studeneta novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana. Novinarska akademija ove godine se održavala u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest