U posjeti Titovom bunkeru

ark001Polaznici Novinarske akademije posjetili su danas Titov bunker – Atomsku ratnu komandu (ARK), koji se nalazi nedaleko od Konjica, u unutrašnjosti brda,u podnožju planine Zlatar. Ovaj objekat, koji podsjeća na lavirint, sa više od stotinu prostorija i potpuno sačuvanim inventarom, desetljećima je bio strogo čuvana tajna. Bio je predviđen da obezbijedi nesmetan život 350 ljudi tokom šest mjeseci. Studenti su bili iznenađeni onim što su vidjeli.

“Mnogo sam priča čuo o ARK-u ali tek sad kad sam ušao u ovaj tunel, shvatam o kakvoj građevini se radi. Ovaj tunel je jedinstven muzej na ovim prostorima”, kazao je Arman Fazlić iz Sarajeva. “Impresionirana sam osmišljenim konceptom ARK-a, funkcionalnošću i ljepotom istog. Drago mi je sto sam imala priliku posjetiti ovakvo što i čuti priču koju nosi”, kazala je studentica Emina Mehić. Studenti su nakon posjete ARK-u nastavili rad sa urednikom BHT-a Benjaminom Butkovićem. ark002

Studenti su sinoć imali priliku da pogledaju dokumentarni film Dine Kasala “Ja sam ljuta” nakon čega su razgovarali sa autorom o filmu i radu na dokumentarnim filmovima. Dino Kasalo je odgovarajući na pitanja studenata istakao da, ako ima dobru priču, snimiće je bez obzira na okolnosti i novac.

“Ovaj film i mnogo dugih, uradio sam potpuno sam. Ovaj film je koštao 1.000 KM. Kada imam ideju idem i snimam bez puno kalkulacija. Rad na dokumentarnom filmu mi donosi mnogo zadovoljstva”, kazao je Kasalo. Ugodno druženje u dobroj atmosferi i sa raspoloženim Kasalom, trajalo je do kasno u noć.

Održava se drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studeneta novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana. Novinarska akademija je počela 29.juna i održava se do 14.jula u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest