Mitomanija i laž je dio bh. politike

na enesosmancevicStvarnost Bosne i Hercegovine, velik broj nezaposlenih i s druge strane velik broj zaposlenih u državnoj službi, demantira predizborna obećanja bh. političkih lidera, istakao je profesor Enes Osmančević na današnjoj sesiji Novinarske akademije. Dodao je da su mitomanija i laž dominantni načini mišljenja u političkom životu BiH i da takvoj situaciji doprinosi velika medijska nepismenost, ali i letargija mladih koji politički život godinama prepuštaju ‘’političkim dinosaurusima’’.

“Komunikacijska situacija u BiH je puna kontradiktornosti. Imamo dobru medijsku legislativu ali lošu praksu i ti zakoni se uglavnom ne poštuju.Imamo lošu medijsku kulturu i konstantan pritisak na novinare i medije. Novinari u BiH bi trebali da budu službene osobe i da se svaki napad tretira kao napad na službenu osobu”, istakao je Osmančević.

Polaznici Akademije složili su se da su provodjenje postojećih medijskih zakona i donošenje novih (poput Zakona o transparentnosti vlasništva i Zakona o oglašavanju), konstituiranje Korporacije javnih servisa i javnih emitera, regulisanje online medija, bolja edukacija novinara,podizanje medijske pismenosti i medijske kulture, mjere koje su neophodne za poboljšanje stanja u bh. medijima.

Prvi modul edukacije okupio je više od 20 studenata iz cijele BiH koji će steći znanja o fer, izbalansiranom I objektivnom izvještavanju medija u vrijeme predizborne kampanje. Novinarska akademija podijeljena je u tri modula za oko 60 sudionika: studenata novinarstva, novinara lokalnih i regionalnih medija, te novinara i urednika javnih rtv servisa i komercijalnih medija (radio, tv, štampa, news portali).

Održava se drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studeneta novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana. Novinarska akademija je počela 29.juna u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru kod Konjica.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest