Novinarska akademija okupila studente iz cijele BiH

boracko 020Predavanjima i raspravama o preporukama i standardima Vijeća Evrope, medijskoj slici BiH, analizi medija u BiH, pluralizmu medija, ulozi medija u izborima, počela je Novinarska akademija-ljetna škola edukacije novinara, urednika i studenata novinarstva iz cijele Bosne i Hercegovine, koju organizuje Udruženje/udruga BH novinari. Prvi modul edukacije okupio je više od 20 studenata iz cijele BiH koji će steći znanja o fer, izbalansiranom I objektivnom izvještavanju medija u vrijeme predizborne kampanje.

“Na Novinarsku akademiju prijavio sam se s namjerom da naučim nešto za što prije nisam imao priliku čuti. Smatram da će mi ova radionica biti izuzetno korisna i da ću u narednom, predizbornom periodu, imati priliku da pokažem znanja i vještine koje sam stekao na njoj. Moram reći da mi je drago što, prije svega, imamo jedan tim koji odlično funkcioniše, sa izuzetno pozitivnom energijom u prelijepom okruženju”, rekao je Ljupko Mišeljić, mladi novinar iz Banjaluke.

Novinarska akademija podijeljena je u tri modula za oko 60 sudionika: studenata novinarstva, novinara lokalnih i regionalnih medija, te novinara i urednika javnih rtv servisa. Na kraju I modula studenti će sa metorima raditi završne radove nakon čega će dobiti diplome o zavrsenoj edukaciji.

Predavači na Akademiji su profesori fakulteta/studija novinarstva iz cijele BiH, istaknuti bosanskogercegovački novinari i novinari iz naše regije, te eskperti Vijeća Evrope. Novinarska akademija se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari i uz podršku Vijeća Evrope i Vlade Norveške sa ciljem razvijanja praktičnih znanja i vještina novinara, urednika i studeneta novinarstva o temama od značaja za implementaciju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i obavezama medija u informisanju građana. Novinarska akademija je počela 29.juna i održava se do 14.jula u kampu Herzegovina Lodges na Boračkom jezeru.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest