U Mostaru je danas održana ekspertska rasprava u organizaciji Udruženja “BH novinari” i njemačke Fonadacije “FRIEDRICH EBERT”. U debati na temu “Novinarstvo, javno mijenje i medijske slobode” su učestovali medijski eksperti, urednici i novinari iz Sarajeva i Hercegovine.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, predstavila je veliko istraživanje o medijima, javnom mnijenju i novinarima u BiH. 

Ona je naglasila kako se novinarima i medijima uglavnom vjeruje, iako čak 38 posto ispitanih smatra da u BiH ne postoji sloboda izražavanja. Ispitanici su najmanje povjerenja dali političarima, ali je u odnosu na ranije istraživanje poraslo povjerenje u vjerske organizacije i zajednice. 

Profesor Mile Lasić sa Filozofskog fakulteta u Mostaru istakao je u svom izlaganju kako se stanje “demokrature” itekako odražava i na medije u BiH. Profesor je ukazao na propuste na medijskoj sceni, ilustrirajući to 103-im mjestom BiH na listi zemalja u kojima se ocjenjuje sloboda medija te istakao kako od odgovornosti ne može pobjeći ni akademska zajednica u BiH. 

Učesnici u raspravi ukazali su na vrlo slab materijalni položaj novinara i krizu medijske i marketinške industrije u BiH. Novinari su tako suočeni sa egzistencijalnim problemima, te se s njima iz toga razloga lako manipuliše. Ocijenjeno je i kako na BH medijskoj sceni, uz časne izuzetke, vlada medijska površnost i bavljenje temama koje nisu od značaja za tzv. “male ljude”.

Naglašen je i sve veći upliv i značaj novih internet medija koji polako, i u BiH, preuzimaju jednu od vodećih uloga u svim segmentima tržišta informacija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest