U Goraždu održana konferencija o ulozi i zadacima lokalnih medija u procesu stabilizacije  mira u zemljama bivše Jugoslavije

Lokalni mediji imaju veoma bitnu ulogu u procesu pomirenja i suočavanja sa prošlošću i povezivanje i saradnja lokalnih medija na ovom polju je od velike važnosti za društva u regionu.

gorazde3-5-2014Poručili su ovo juče novinari i urednici lokalnih medija iz BiH, Srbije i Crne Gore, na kraju drugog dana Regionalne  konferencije o ulozi i zadacima lokalnih medija u procesu pomirenja i stabilizaciji mira u zemljama bivše Jugoslavije, održane u Goraždu. Više od 50 novinara i urednika razgovarali su o odgovornosti lokalnih medija u procesu suočavanju sa prošlošću, profesionalnom izvještavanju i međusobnom povezivanju i zajedničkim projektima.

Novinari su istakli da je o ratnim zločinima potrebno pisati jer “tamo gdje nema glasa da se zločin desio kao da ga nije bilo”. Međutim, izvještaji bi trebali da budu objektivni i da se piše i o zločinima počinjenim na “drugoj strani” ali i da se ističu svjetli primjeri gradjanske hrabrosti u najgorim vremenima. Marija Šajkaš, novinarka i saradnica Instituta za izvještavanje o različitostima iz New Yorka, kazala je da profesionalno izvještavanje podrazumijeva teme tranzicione pravde i da takvo izvještavanje vodi ka pomirenju.

“Bitno je da mediji sarađuju i da uvezuju medijski prostor. Da prate suđenja za ratne zločine ali i da izvještavaju o ratnim zločinima u kontekstu, da se zna kako se i zašto nešto desilo i da se izvještava o zločinima “na našoj strani”. Lokalni mediji tu imaju veliku ulogu”, kazala je ona. Dodala je da su mediji koji su širili propagandu devedestih, ustvari samo naslijedili podobni način izvještavanja i cenzuru iz komunističkog vremena.

“Počela se koristiti ratna retorika, manipulisati slikom, cenzurisati vijesti, koristiti laži i obmane i odgovarajuća nacionalnost je postala jako bitna. Mnogi novinari u to vrijeme su otjerani sa javnih televizija kako bi na njihovo mjesto došli podobni”, kazala je Šajkaš. Novinari su kazali da je na lokalnom nivou nepopularno pričati o prošlosti.

“Čitanje jedne optužnice bilo je šok za našu publiku. Problem je za lokalni medij što ne bi trebao da otvara te priče. Međutim, sredina je sve blagonaklonije gledala na to što radimo. Uspostavilo se da ono za što se smatralo da je propaganda, ustvari istina”, kazala je Zorana Petković, direktorica Radija Osvit iz Zvornika. Hasan Gabela, novinar i predsjednik Kluba novinara Goražde, kazao je da mediji malo posvećuju pažnje pozitivnim primjerima saradnje građana.

“Mediji u oba entiteta su skloni da govore samo o ratnim zločinima druge strane. Takođe, mnogo je pozitivnih primjera gdje se ljudi pomažu i rade zajedno na povratku i na suočavanju sa prošloću, a to mediji prešućuju ili površno prikažu. Trebali bi da više govorimo o takvim stvarima”, kazao je Gabela.

Novinari su istakli i problem anonimizacije sudskih dokumenata čime bh. pravosudje znatno otežava posao novinarima. Na kraju konferencije zaključeno je da je potrebno da se lokalni mediji bolje povežu i razmjenjuju informacije, da se solidarišu i štite jedni druge, da rade na zajedničkoj produkciji i u programu imaju manje politike, a više primjera saradnje. Dogovoreno je da urednici lokalnih medija, učesnici konferencije, potpišu memorandum o saradnji.

Konferencija je organizovalo Udruženje BH novinari i Klub novinara Goražde povodom Svjetskog dana slobode medija, a u okviru projekta Vijeća Evrope “Promoviranje  slobode izražavanja i informiranja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi” i finansijsku podršku Vlade Norveške.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest