Odogovornije ponašanje prema građanima u godini izbora

fotografija2U organizaciji Kluba novinara Banja Luka održan je sastanak sa poslanicima nekoliko političkih partija iz Narodne Skupštine Republike Srpske. Sastanak je organizovan sa ciljem podsjećanja političara na značaj otvorene, fer i profesionalne komukacije sa javnošću, koja uključuje novinare i gradjane, posebno u izbornoj 2014. godini.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić rekao je na sastanku kako se novinari – članovi ovoga Kluba, ali i novinari širom BiH „ne žele miješati u politička opredjeljenja i način kako političari vode kampanju“, te da očekuje da se „politika ne miješa u medijsku uređivačku politiku“.

Vukelić je pozvao novinare da u ovom periodu do izbora mnogo više provjeravaju informacije prije nego što ih objave, a posebno da daju mogućnost i „drugoj strani“ da odgovori na optužbe i iznesene stavove. On je zaključio kako će se na taj način „javnost bolje informisati i izbjeći spinovanje i pokušaje dirigovanog plasiranja informacija u medijima“.

„Bez obzira na to kakve su uređivačke politike i stranački programi, oni ne mogu biti opravdanje za uvrede, psovke, vrijađanje, istjerivanje novinara iz Palate RS-a“, kazala je Milkica Milojević, predsjednica Udruženja/ udruge BH novinari, podsjetivši istovremeno i novinare kako „nije baš sve dozvoljeno, nikada, pa ni u predizbornoj kampanji“.

„I političari i novinari su odgovorni jednom poslodavcu – gradjanima“, zaključila je Milojević.

Ovom, neformalnom sastanku u Klubu novinara Banja Luka prisustvovali su članovi Kluba novinara Banja Luka i predstavnici poslaničkih klubova SDS-a, PDP-a, SNSD-a, SDPBiH te Socijalističke partije RS-a u Narodnoj skupštini RS.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest