Evropska unija je objavila “Smjernice za podršku EU medijskim slobodama i integritetu medija u zemljama proširenja za period 2014.-2020”, na temelju kojih će u narednih sedam godina pružati pomoć medijima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Utjecaj vlasti na medije kroz politički pritisak i novac , netransparentno vlasništvo i nereguliran položaj javnih medija pobrojani su među najveće probleme u čijem rješavanju Bruxelles želi pomoći . Cilj pomoći biće da se mediji osposobe da se finansiraju bez međunarodne pomoći , ali i da pružaju kvalitetnije sadržaje i bave se istraživačkim novinarstvom . Smjernice su donijete na temelju širokih konsultacija s medijima i medijskim organizacijama u regiji , primjenjuju se od marta 2014., a očekuje se da će biti unesene i u pravila za dodjelu pretpristupne pomoći ( IPA ) .

 Kao presudan trenutak za pogoršanje medijske situacije na Zapadnom Balkanu navodi se ekonomska kriza koja je prije nekoliko godina jako pogodila regiju. Prema podacima iznijetim u tekstu , mediji su među sektorima koji su se najviše našli na udaru krize , jer su procjene da je pad prihoda od oglašavanja iznosio 40% .

Rad na poboljšanju situacije se ,kako se vidi iz dokumenta, očekuje i od medijskih kuća i od vlasti. Netransparentno vlasništvo, takozvano “oglašavanje vlade” , kontrolirani javni mediji , ali i loš položaj samih novinara , rad na crno i loši ugovori , kao i nedostatak samoregulacije , među najvećim su problemima koji su navedeni u dokumentu i koji pogoršavaju i kvalitetu informiranja. Posebno se ukazuje na nedostatak solidarnosti u medijima , koji ne mogu prevladati političke podjele i povezanost.

 Dokument možete preuzeti na linku:

 http://europa.ba/documents/delegacijaEU_2014041812441179bos.pdf

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest