Udruženje Udruga BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad direktora kompanije „Imeks internacional” d.o.o. Nine Rakića na novinara BN televizije u Trebinju Nebojšu Vukanovića. Novinar Vukanović je napadnut kada je pokušao, uprkos Rakićevom protivljenu, ući u prostorije preduzeća i snimiti kadarove za TV prilog. Nakon toga je došlo do fizičkog obračuna, koji je završio intervencijom policije.

Uprkos činjenici da kao legalisti poštujemo privatno vlasništvo, moramo upozoriti kako je u ovom slučaju postojao opravdan javni interes za snimanje kompanije Nine Rakića, budući da je riječ o preduzeću u kojem se na najgrublji način krše radnička prava zaposlenih, koje duguje zarađene plate i ne dozvoljava radnicima da se legalnim sredsvima izbore za zaštitu svojih ljudskih prava i interesa. Naglašavo takođe da novinari u ovakvim situacijama imaju obavezu informirati javnost i pravo na dostojanstveno obavljanje novinarskih zadataka, u čemu je novinar Nebojša Vukanović na najgrublji način spriječen.

Nadležne organe pozivamo da hitno i nepristrasno završe istragu, kako bi ustanovili sve okolnosti pod kojiam je došlo do ovog incidenta i da bez odlaganja o svemu obavijeste javnost.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako ovo nije prvi slučaj grubog napada na novinare, te da se učestalošću ovakvih napada javnosti odašilje vrlo opasna poruka kako su novinari nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, a da je BiH država kojoj nije stalo do poštovnja zakona, demokratkih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest