BHN i NDNV pozivaju  građane za sudjelovanje u projektu “Živjeti zajedno”

          Udruženje/udruga BH novinari i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju građane u regionu bivše Jugoslavije da se jave sa svojim pričama ili prijedlozima za humane i pozitivne priče iz ratnog i poratnog perioda, a koje se odnose na solidarnost među ljudima i građansku hrabrost.

          U moru negativnih primjera, nasilja, ratnih zločina, genocida, potpuno su zaboravljeni pojedinci, organizacije i inicijative, koje su konkretnim djelima pomogli onima “sa druge strane”. Oni koji su se pokušali suprotstaviti zlu snosili su mnogobrojne negativne posljedice od strane “svojih”. Ali, uprkos tome, nisu odustajali. Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina poslije završetka rata stekao zasluženo pravo da bude heroj, cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim/svijetlim primjerima u ratnom okruženju.

          Slučaj Srđana Aleksića i slični primjeri jaki su simboli koji mogu da doprinesu boljem razumijevanju i pomirenju u regionu. Naravno, promociji ovih primjera nije svrha da zamagli činjenice, već da afirmiše pozitivne primjere, ljudskost i hrabrost u najtežim trenucima. Priče imaju za cilj da promoviraju vrijednosti suživota, uvažavanja različitosti i solidarnosti među ljudima.

          Projekat “Živjeti zajedno” podrazumijeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih tekstova o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti pojedinaca.

          Građani sa svojim pričama i prijedlozima mogu da se jave na email adrese:  [email protected] i  [email protected] i na brojeve tel: 0038733443072, 00381214723180

          Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Medijskog fonda Evropske unije (EU)

pdf

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest