BHN i NDNV predstavili projekat “Živjeti zajedno”

vojProjekat “Živjeti zajedno” koji podrazumijeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih tekstova o pozitivnim pričama i građanskoj hrabrosti iz ratnog i poratnog perioda na području bivše Jugoslavije, predstavljen je juče na konferenciji za novinare u hotelu Grand u Sarajevu u organizaciji Udruženja BH novinari i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Dokumentarci i priče imaju za cilj da promoviraju vrijednosti suživota, uvažavanja različitosti i solidarnosti među ljudima. Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i Dinko Gruhonjić, predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kazali su da se radi o projektu koji se realizira u Bosni i Hercegovini i Srbiji i koji je otvoren i za druge potencijalne partnere iz regiona u ovisnosti od toga gdje će biti otkrivene “neispričane priče” a koje su potisnute u drugi plan u vremenima  zla te nacionalističkih i političkih manipulacija.

Istakli su da je traganje za takvim ljudima, koji su se izdigli iznad mnoštva negativnih pojava, nasilja, ratnih zločina i genocida, odnosno za pojedincima, organizacijama i inicijativama, koji su konkretnim djelima pomogli onima “s druge strane”, u fokusu je ovog projekta.
Inspiracija na tom planu je primjer i herojski čin Srđana Aleksića, koji se nesebično žrtvovao u odbrani prava na život komšije i sugrađanina. Ovaj i slični primjeri predstavljaju snagu i garanciju koji mogu da doprinesu boljem razumijevanju i pomirenju u regiji, ali i afirmaciji suočavanja s prošlošću na temelju istinskih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

“Ovaj projekt predstavlja odgovor na takve manipulacije i u prvi plan stavlja ljude koji su to ostali i u najtežim vremenima, istinske heroje koji vlastitim primjerom i životom svjedoče mogućnost susreta, a ne sukoba, kao i mogućnost jačanja povjerenja i procesa pomirenja u regionalnim okvirima, bez relativiziranja niti ublažavanja odgovornosti za ono što se realno dogodilo”, kazao je Gruhonjić.

S pres-konferencije je upućen poziv svim građanima iz regiona da se jave s mogućim temama i pričama, a u vezi sa čime će, ujedno, biti i raspisan konkurs u Bosni i Hercegovini i Srbiji za novinare koji žele da sudjeluju u ovom projektu.
 U sklopu istih napora bit će organizirane projekcije dokumentarnih filmova diljem regiona i javne debate o načinima na koji građani mogu graditi povjerenje i  mostove razumijevanja.
Planirano je da ovaj projekt, koji se realizira pod pokroviteljstvom Medijskog fonda Evropske unije (EU), traje 16 mjeseci.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest