Upravni odobr Udruženja/udruge BH novinari poziva novinare, urednike i medijske profesionalce širom Bosne i Hercegovine na objektivno, fer i izbalansirano izvješavanje o protestima organizovanim širom BiH, kao i drugim događajima u vezi sa građanskim protestima.

Upravni odbor BH novinara izražava žaljenje radi neprofesionalnog izvještavanja najvećeg broja bh.medija, uključujući i javne servise, kao i manipulativnog predstavljanja protesta, njihovih sudionika i zahtjeva. Umjesto da budu u službi građana i njihove potrebe za sveobuhvatnim i objektivnim informiranjem, mediji su se ponovo i nekritički stavili u službu pojednačnih interesa političara, nacionalnih lidera, visokih dužnosnika i/ili nekredibilnih javnih djelatnika. Takvim su postupanjem iznevjerili etička načela profesije i vrijednosti novinarstva, što je za posljedicu imalo zbunjivanje građana i širenje straha, ali i ozbiljno narušavanje kvaliteta i kredbilnosti novinarstva.     

UO BH novinara podsjeća urednike i novinare na njihovu obavezu pridržavanja etičkih standarda profesije i u najtežim okolnostima, na način kako je to definirano u Smjernicama Vijeća Evrope namijenjenim novinarima koji rade u kriznim situacijama. U tim se Smjernicama navodi: „Mediji se trebaju pridržavati najvećih profesionalnih i etičkih standarda, posebno imajući u vidu njihovu odgovornost tokom kriznih situacija, a to je da javnosti obezbijede brze, tačne i bitne informacije a da pritom paze na prava drugih ljudi, njihovu osjetljivost i posebne osjećaje prouzrokovane strahom i neizvjesnošću“.

S tim u vezi, UO BH novinara skreće pažnju i poziva urednike i novinare iz cijele BiH da se prilikom izvještavanja o građanskim protestima pridržavaju profesionalnih načela koja uključuju, ali se ne ograničavaju na:

  1. obavezu medija da izvještavaju o događajima i nedvosmisleno utvrđenim činjenicama, te da ne daju medijski prostor pojedincima za širenje neistina, manipulativnih političkih stavova i neutemeljenih procjena;
  2. neophodnu provjeru svake informacije iz više nezavisnih izvora prije njenog objavljivanja, a naročito kada se radi o informacijama o povrijeđenima, rušilačkim ili drugim destruktivnim i kriminogenim postupcima;
  3. izbjegavanje negativne selekcije informacija i skretanja pažnje na manje bitne detalje od suštine socijalnog bunta građana;
  4. potrebu brzog reagiranja na akutelne događaje i vanredne okolnosti, pri čemu novinari moraju krajnje obazrivo i odgovorno postupati kako se ne bi desilo da objavljuju dezinformacije umjesto istina i postanu megafoni politike, policije ili kriminalaca;
  5. obavezu medija i novinara da budu na strani slabijih i obespravljenih, a to su građani ove države, radi čega nikada ne trebaju zaboraviti vlastitu dogovornost prema građanima bez obzira u kojem dijelu BiH žive.

Upravni odbor BH novinara podsjeća cjelokupnu medijsku zajednicu BiH kako će se svim svojim kapacitetima boriti za pravo na slobodu izražavanja, nezavisnost medija i sigurnost novinara. Ta borba istovremeno uključuje i odgovornost medija prema javnosti i poštivanje građana kao konzumenata informacija i različitih medijskih sadržaja. Zbog toga UO BH novinara još jednom naglašava kako se poštovanje i povjerenje građana stiče i dugoročno održava jedino profesionalnim izvještavanjem.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

 

Preporuke Odbora ministara Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i informacija u kriznim situacijama

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest