Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine pozvali su danas građane u regionu bivše Jugoslavije da im se jave ukoliko imaju prijedloge za humane i pozitivne priče iz ratnog perioda i perioda poslije rata, a koje se odnose na zajednički život i pomirenje u regionu.

“Idući tragom slučaja Srđana Aleksića, koji je desetak godina poslije završetka rata stekao zasluženo pravo da bude jedan od rijetkih istinskih heroja ratova, cilj nam je da progovorimo o sličnim pozitivnim i svijetlim primerima u okruženju zla, ludila i haosa”, kazali su predstavnici ova dva udruženja na konferenciji za novinare. Srđana Aleksića ubili su u centru Trebinja u januaru 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske, jer je spasio život svome sugrađaninu, Bošnjaku Alenu Glavoviću.

Predstavnici novinarskih udruženja su ocijenili da su u moru negativnih primera, nasilja, ratnih zločina, genocida, potpuno skrajnuti oni pojedinci, one organizacije i inicijative, koji su konkretnim djelima pomogli onima „sa druge strane“.

„Skrajnuti su oni koji su posijali sjeme dobra u vremenu zla, koji su učinili ono što je bilo u njihovoj moći da se rat zaustavi ili da bar daju nadu da je moguć i drugačiji život od onog koga smo živjeli tada i čije posljedice živimo i danas. Spasavanje jednog ljudskog života nekada može da bude ravno spasavanju čovječanstva ili bar ljudskosti”, kazao je predsjednik Izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović. Dodao je da su primjer Srđana Aleksića i drugi slični primjeri jaki simboli koji mogu da doprinesu pomirenju u regionu.

„Naravno, nije svrha da zamaglimo činjenice i kontekst rata, već naprotiv, da ponudi kontrast, u kojem bi ono što nam se manje-više svima, sa različitim intenzitetom, dogodilo – pokazalo svoj duboki besmisao i pogubnost”, kazala je Borka Rudić iz BH novinara.

NDNV i BH novinari započeli su realizaciju projekta „Živjeti zajedno“, koji podrazumijeva produkciju pet dokumentarnih filmova i deset istraživačkih novinarskih radova o pozitivnim primjerima iz ratova na tlu bivše Jugoslavije. Projekat će biti sproveden pod pokroviteljstvom Medijskog fonda EU.

(Autonomija)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest