Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje napade na novinare i novinarske ekipe tokom protesta građana u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugim gradovima BiH.

U protekla dva dana zabilježeno je više slučajeva fizičkih napada na kamermane, novinare i fotoreportere. Na meti ne samo demonstranata, nego i nasilnih policajaca i visokih funkcionera, našle su novinarske ekipe NTV Hayat, BHT, FTV, Klix portala, magazina Start i RTV Slon.

Nekoliko kolega je zbog ovih napada završilo u bolnici. Osim fizičkog nasilja, zabilježeni su i drugi, ne manje grubi, slučajevi pritiska policije na novinare i medijske profesionalce, poput privođenja, prijetnji te oduzimanja i uništavanja snimljenog materijala. Podsjećamo da ovakvo ponašanje predstavlja grubi atak na slobodu izražavanja, dostojanstveno i sigurno obavljanje profesionalnih novinarskih zadataka, ali i najgrublje kršenje ljudskih prava ne samo novinara i medijskih profesionalaca, nego i građana BiH, koji po Evropskoj konvenciji imaju pravo na objektivno i pravovremeno informisanje o svim zbivanjima u svojoj zemlji”, stoji u saopćenju.

Udruženje upozorava policijske službenike i sigurnosne službe u BiH da u OSCE pravilima za postupanje policije prema novinarima izričito stoji da se ”policija ne može miješati ili kazniti novinara tokom obavljanja njihovih profesionalnih zadataka.

Stoga, Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtjeva od nadležnih policijskih agencija da istraže sve slučajeve nezakonitog ponašanja policajaca prema novinarima i članovima novinarskih ekipa, sankcionišu odgovorne i preduzmu mjere, kako se takvi incidenti više ne bi ponavljali. Apelujemo i na policajce i na građane, učesnike i organizatore protesta, da učine sve kako bi novinari, kamermani i fotoreporteri mogli nesmetano obavljati svoj posao, u interesu svih građana BiH i u cilju demokratskog razvoja društva, naglašeno je.

Napadi i pritisci na novinare su svojstveni nedemokratskim totalitarnim režimima sramotna su mrlja na savjesti bh. društva i institucija.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest