Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje fizički napad na Sinana Alića, predsjednika Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” iz Tuzle i člana Novinarskog vijeća časti BH novinara. Napad se desio u subotu 25. januara u okolini Tuzle, kada je nepoznata osoba fizički napala Alića i tom prilikom mu nanijela povrede glave.

Zabrinjavajuća je činjenica da se dosljedni i javno etablirani borci za ljudska prava, kakav je Sinan Alić, neprestano suočavaju sa napadima, prijetnjama ili drugim oblicima zastrašivanja samo zbog toga što se beskompromisno bore za vladavinu prava i zaštitu svakog građanina, a da BiH kao država još uvijek nije razvila adekvatne mjere zaštite branitelja ljudskih prava i kažnjavanje njihovih napadača.

Podsjećamo kako je u novembru 2013. godine Sinan Alić dobio SMS poruku prijetećeg sadržaja u kojoj mu je psovana “četnička majka” i najavljeno kako će “gorjeti u plamenu”. Na žalost i sramotu nadležnih istražnih organa, ovaj slučaj nikada nije razriješen niti su otkriveni autori prijeteće poruke. Ponavljanje napada na Alića više je nego jasna poruka i ozbiljan šamar državnim organima koji imaju Ustavnu obavezu zaštititi svoje građane, posebno branitelje ljudskih prava.

Zbog toga Upravni odobr BH novinara zahtjeva od nadležnih policijskih organa hitnu i krajnje ozbiljnu istragu o ovom i prethodnom napadu na Sinana Alića, kao i najstrožije kažnjavanje počinilaca, kako se ne bi ponovili slični napadi ne samo na Alića već i na druge zaštitnike i branitelje ljudskih prava.

Upravni odbor BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest