Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava zabrinutost zbog javnog objavljivanja i političke zloupotrebe audio snimaka telefonskih razgovora Avde Avdića, urednika Informativnog programa Federalne televizije i Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, pribavljenih u okviru ranije krivične istage Tužilaštva BiH protiv predsjednika Federacije.

 

Dostavljanje snimljenih razgovora medijima, njihovo javno publikovanje i odluka Vlade Federacije BiH o pokretanju parlamentarne rasprave o sadržaju telefonskih razgovora, predstavljaju nastavak grubog zadiranja u slobodu izražavanja i dio su ciljanih i kontinuiranih pritisaka vladajućih političkih struktura na Federalnu televiziju. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se materijal, koji čini integralni dio dokaza prikupljenih u okviru krivične istrage i u čijem su nastajanju direktno sudjelovale nadležne pravosudne institucije i sigurnosno – obavještajne agencije, po drugi put koristi kao sredstvo političkih obračuna na javnoj sceni BiH i u Vladi Federacije BiH za premoć nad uredničkom politikom FTV, a ovaj javni medij ponovno pokušava diskreditovati i predstaviti kao „oružje“ u rukama pojedinih političkih stranaka. Na taj način se šalje veoma negativna poruka novinarima u BiH kako se svi ono mogu slušati a njihovi razgovori snimati i, mimo zakona i demokratskih standarda slobode izražavanja, javno publikovati kada to zatreba za političke i druge obračune ili kao propagandno sredstvo u izbornoj godini. Zbog toga Upravni odobor BH novinara javno poziva Tužilaštvo BiH, koje je raspolagalo snimcima spornih telefonskih razgovora i bilo odgovorno za njihovu zakonitu upotrebu, da hitno provede istragu o tome ko stoji iza publikovanja razgovora i kako je moguće da se tužilački materijali koriste kao sredstvo pritiska na javni medij i obračun sa novinarima.

 

Istovremeno, UO Udruženja/udruge BH novinari upućuje protest Uredničkom kolegiju Federalne televizije zbog načina na koji urednik Avdo Avdić obnaša svoju dužnost i vodi poslovni razgovor sa Živkom Budimirom. Uplitanje urednika Avdića u političke igre i imenovanja na odgovorne funkcije u Federaciji BiH kao ravnopravnog sudionika tih procesa, a ne osobe čiji je zadatak dobijanje informacija od značaja za građane, nedopustivo je ponašanje novinara koje ruši ugled profesije i dovodi u pitanje vjerodostojnost novinarstva. Kao javni medij kojeg plaćaju građani BiH, Federalna televizija mora očuvati nezavisnu poziciju i jednaku distancu prema svim političarima i njihovim političkim igrama, a uredništvo FTV snosi punu odgovrnost ukoliko se i kada se ti principi naruše.

 

Upravni odbor BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest