Predstavnica OSCE-a za slobodu medija  pokrenula  globalnu kampanju protiv nasilja nad novinarima

osce dunjaNovinari u mnogim zemljama članicama OSCE-a sve više su izloženi prijetnjama, napadima i zastrašivanju zbog onoga što napišu ili kažu, upozorila je juče u Beču predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

“Takav trend mora da se okonča. Bezbednost novinara mora da se garantuje u svakom trenutku i mi treba da iskoristimo sva sredstva koja imamo da povećamo svest o tom pitanju”, rekla je Dunja Mijatović.

Originalno, kampanja za istragu ubistava novinara je pokrenuta u Srbiji da bi na inicijativu Dunje Mijatović postala globalna kampanja kojom će se između ostalog, na tradicionalnim i društvenim mrežama promovisati video snimak na engleskom, ruskom i BHS jeziku.

“Ova kampanja se fokusira na suštinu slobode medija. Ako novinari nisu bezbjedni i slobodni da pišu ili istražuju kako bi objavili priče, to znači da su ugrožene sloboda izražavanja i sloboda medija. Šerujte i promovišite ovaj video – imperativ je da svi ustanemo u odbranu novinarstva”, poručila je Mijatovićeva.

Video: http://www.youtube.com/oscerfom

Za više informacija o sigurnosti novinara preuzmite OSCE vodič za sigurnost novinara (http://www.osce.org/fom/85777) i liflet o sigurnosti novinara  ( http://www.osce.org/fom/101983)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest