Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Siniši Đorđeviću, advokatu iz Doboja, radi verbalnog napada na novinarku Božanu Živanović, dopisncu Alternativne televizije (ATV) sa sjedištem u Banja Luci. Novinarka Živanović je posljednjih nekoliko dana izvještavala o krivičnoj prijavi dobojske policije protiv šest osoba, među kojima je i advokat Siniša Đorđević, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i počinjenje krivičnog djela.

Napad na novinarku Božanu Živanović, praćen primitivnim uvredama i grubim zadiranjem u privatnost, uslijedio je nakon što je u Centralnim vijestima ATV objavljen snimak Siniše Đorđevića kako dolazi u dobojsku policiju na saslušanje, te emitovanja više izvještaja kojima je novinarka izvještavala o ovom slučaju na nepristrasan i sveobuhvatan način.

Porazna je činjenica da neprimjerene kvalifikacije, persionalne uvrede i omalovažavanje vrijednosti novinarske profesije dolaze od jednog advokata, koji bi temeljito trebao biti upoznat sa zakonskim okvirom za rad novinara u BiH i demokratskim standardima zaštite slobode izražavanja. Đorđević je ujedno i član najužeg rukovodstva Partije demokratskog progresa (PDP) u Doboju, što cijelom slučaju daje političku dimenziju.  

Upravni odobr BH novinara najoštrije osuđuje verbalni napad na Božanu Živanović i traži javno izvinjenje advokata Đorđevića, a od PDP očekuje hitno sankcioniranje protuzakonitog i neprimjerneog ponašanja člana najužeg rukovodstva.  

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest