Trening o profesionalnim standardima u Tuzli

tuzla24-10Stalna edukacija novinara i sankcionisanje medija jedini su način stvaranja odgovornih i profesionalnih medija, poručili su juče u Tuzli učesnici treninga za novinare i urednike “Implementacija etičkih i profesionalnih standarda u okviru postojećih uredničkih politika”. Težnja senzaciji i kiču, prevelik broj medija, “divlji” portali, loš položaj novinara, samo su neki od problema o kojima su razgovarali učesnici ovog treninga.

“Tokom prošle godine u 46 odsto tekstova na naslovnoj strani štampanih medija u BiH pojavljuju se djeca što upućuje na senzacionalizam. U 79 odsto slučajeva ostavljena je mogućnost komentara na te tekstove. Senzacija podrazumijeva istupljivanje kritičke oštrice javnosti, stvaranje straha, manupalaciju i skretanje pažnje sa suštinskih stvari . Cilj je neznanje. Treba insistirati na stalnoj edukaciji novinara jer nekad teže senzaciji iz neznanja”, kazala je profesorica Vedada Baraković. Veliki problem je i neuređeno medijsko tržište.
“U maloj zemlji sa malim tržištem na stotine medija se takmiče za gledanost i oglašivače. To je prljava utakmica. Tad na periferiji ostaje profesionalnost”, istakla je ona. Učesnici treninga složili su se da posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju govora mržnje u medijima.

“Govor mržnje je neizlječiva bolest koja se može kontrolisati sankcijama. Govor mržnje je od nacionalne netrpeljivosti evoluirao u političku i spolnu netrpeljivost i negiranje zločina. O ovoj temi treba da se priča u školama kako bi se preventivno djelovalo”, kazao je profesor Enes Osmančević.

Učesnici današnjeg treninga istakli su da je neophodno adekvatno sankcionisanje medija koji krše etički kodeks kako bi se sačuvala profesionalnost i dostojanstvo profesije.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest