Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest direktoru Državne agencija za istrage i zaštitu Goranu Zupcu radi zahtjeva o prisluškivanju telefonskih razgovora koji su vodjeni sa telefona iz redakcije Oslobodjena i magazina Dani, a u okviru istrage koju SIPA vodi u slučaju Šemsudina Mehmedovića, zastupnika SDA u Parlamentu BiH. Goran Zubac je pokušao lažno informisati Tužilaštvo, odnosno Sud BiH tvrdeći da se radi o jednom korisniku i to mobilnog telefona čiji identitet nije htio otkriti jer je navodno pod zabranom.

Zahtjev za prisluškivanje novinara Dana i Oslobodjenja je neprimjeren atak na slobodu izražavanja i integritet novinarske profesije, te brutalan pokušaj zastrašivanja novinara koji pišu i objavljuju informacije o istragama koje vodi agencija SIPA. Pokušaj direktora Zupca da zaustavi pisanje o njegovom radu i slučajevima koje istražuje SIPA samo su još jedan u nizu primjera demonstriranja sile i izlaženja izvan okvira zakonitog postupanja nadležnih sigurnosnih agencija, ali i pravosudnih institucija koje odobravaju pokretanje postupka slušanja novinara i medijskih uposlenika.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari zahtjeva od agencije SIPA, Tužilaštva BiH i Suda BiH hitno i javno objavljivanje svih informiracija o ovom slučaju i objašnjenje vlastitih postupaka usmjerenih ka ograničavanju slobode izražavanja i uvlačenje novinara u policijsko – sigurnosne istrage. Prije nekoliko mjeseci, predmet prisluškivanja bili su telefonski razgovori novinara FTV Avde Avdića sa Živkom Budimirom o kojem je u tom trenutku vodjena istraga, a da nadležne državne službe nikada nisu dale kredibilno objašnjenje svojih postupaka.

Budući da novinarski rad, prema evropskim principima očuvanja slobode medija, uživa jednaku zaštitu u toku procesa prikupljanja informacija kao i u momentu njihovog objavljivanja, UO BH novinara će zatražiti od Komisije za kontrolu rada sigurnosnih agencija Parlamentarne skupštine BiH detaljnu istragu o prisluškivanju novinara u BiH, a od medjunarodnih organizacija adekvatnu reakciju na neprimjereno ponašanje SIPA –e i drugih institucija koje su uključene u ovaj slučaj.

Upravni odbor BH Novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest