Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje ograničavanje pristupa informacijama u posjedu javnih organa i institucija Republike Srpske za novinare BN televizije iz Bijeljine, koje je najavljeno u saopštenju Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) objavljenom u srijedu 16.oktobra u Banja Luci.

Pozivanje članova SNSD –a na javnim funkcijama na različitim nivoima vlasti u BiH da odbiju gostovati u programima BNTV, davati izjave ili odgovarati na pitanja novinara ove televizije, predstavljaju nagrublji oblik diskriminacije medija i kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama. Javni poziv SNSD na bojkot jednog medija, provođenje političkih kriterija o njegovoj podnobnosti ili nepodnobnosti, te iznošenje neprimjerenih ocjena o radu novinara i urednika BNTV, na najdirektniji način svjedoči o pobjedi političke bahatosti nad zakonima u RS, primitivizma nad načelima pristojne javne komunikacije i prevlasti informativnog mraka nad vrijednostima slobode izražavanja i medijskog pluralizma.

Ovo nije prvi slučaj da SNSD sa Miloradom Dodikom kao predsjednikom pravi svoju listu podobnih i nepodobnih medija, poželjnih i nepoželjnih novinara. UO BH novinara podsjeća na sličan bojkota BHRT iz 2007. godine, prijetnje novinarima FTV, isključivanje ATV iz objavljivanja izbornih rezultata 2010, denunciranje novinara Oslobođenja i agencije Bete, podnošenja na desetine tužbi za klevetu i brojne druge primjere kršenja medijskih sloboda. Predsjednik Milorad Dodik i njegov SNSD očigledno ne razumiju niti hoće da znaju kakva je uloga medija i novinara u civilizovanim društvima, te koliko je značajno njihovo postojanje za očuvanje demokratije i prava na informisanje građana bez diskriminacije i političkih ograničenja.  

Upravni odbor BH novinara doživljava posljednji politički pritsak na BNTV i diskriminaciju novinara i urednika ovog medija kao napad na cijelu novinarsku zajednicu u BiH. U tom kontekstu pozivamo novinare i novinarke, medije i novinarske asocijacije da se solidarišu sa kolegama ove televizije i dignu svoj glas protiv kršenja njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. Također, od predstavnika OHR, EU i OSCE očekujemo da javno stanu u zaštitu novinara BNTV i sankcioniraju diksriminaciju ove televizije od strane vladajućeg SNDS i njegovog rukovodstva.

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest