Radionica “Izvještavanje o manjinama i različitostima” održana u Mostaru

mostar trening manineMediji u Mostaru i BiH trebali bi više pažnje posvetiti manjinama i individualnim ljudskim pravima jer to I jeste jedan od zadataka novinarstva, poručili su juče učesnici radionice “Izvještavanje o manjinama i različitostima”, održane u Mostaru.

O društvenim različitostima i izvještavanju o manjinama i različitostima prisutnima na radionici govorila je Asma Uddin, pravnica i urednica internet-magazina “altamuslimah.com”, iz New Yorka.
“Amerika je puna manjina ali svi su ponosni što su Amerikanci. Mi želimo da razbijemo predrasude o manjinama u Americi I to radimo pišući I objavljujući priče o manjinama I različitostima. Borba za prava manjina je borba za svoja prava. To bi svaki novinar trebao da ima na umu. U Bosni i Hercegovini mediji bi definitivno trebali dati više prostora manjinama I individualnim ljudskim pravima”, rekla je Uddin.

Faruk Kajtaz, urednik portala “StarMo” i član Upravnog odbora Udruženja/Udruge BH novinari rekao je da ovaj skup treba da  ohrabri novinare da  bolje i efikasnije izvještavaju o pravima manjina u Mostaru i BiH. Istakao je kako se po položaju manjinskih grupa u medijima oćenjuje otvorenost i demokratičnost nekog društva.
“Ne samo u BiH, nego u cijelom regionu postoji nekoliko istraživanja koja su se bavila time, u kojima se došlo do zaključka da je manjinski problem u medijima itekako izražen; da se manjinama počesto pristupa sa dozom predrasude, posebno je to istaknuto u slučaju romske manjine”, rekao je Kajtaz.

Učesnici radionice su osudili  neodgovornost domaćih političara koji ni poslije više od tri godine nisu proveli presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci. Takođe su istakli da negativnom retorikom političari u BiH ne zbližavaju ljude nego koriste različitosti da bi unosili strah među ljude.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest