Dodjelom diploma završena Novinarska akademija u Neumu

akademijaŠestodnevna Novinarska akademija posvećena jeziku mržnje, te produciranju sadržaja koji će promovisati smanjenje jezika mržnje u javnom prostoru, završena je danas u Neumu dodjelom diploma polaznicima. Šesnaest učesnika akademije, studenata i mladih novinara iz cijele BiH, sa svojim mentorima iz BiH i ekspertom Vijeća Evrope iz Danske izučavali su primjere i propise iz BiH i EU koji se odnose na govor mržnje i izvještavanje o različitostima. Također, mladi novinari i studenti će u okviru Akademije uraditi i svoje priče koje će afirmisati borbu protiv jezika mržnje. Nakon toga, njihovi radovi će biti publikovani u medijima i predstavljeni na novembarskoj konferenciji na kojoj će sudjelovati predstavnici Vijeća Evrope, vlada Norveške i Irske, domaćih i međunarodnih organizacija, te mediji.

Predavači su bili Henrik Keith Hansen, ekspert Vijeća Europe i dugogodišnji danski novinar, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, te glavni i odgovorni urednik Alternativne televizije Vlatko Vukotić.

Novinarsku akademiju organizovalo je Udruženje/udruga BH novinari uz podršku Vijeća Evrope u okviru projekta “Promocija profesionalizma i tolerancije u medijima u BiH”, koji finansiraju vlade Norveške i Republike Irske. Akademija ima za cilj postati dugoročan vaninstitucionalni oblik edukacije za novinare, koji će ih poučiti najboljim načinima otklanjanja raznih društveno neprihvatljivih ponašanja u bh. društvu.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest